Terkel Nørgaard – With Ralph Alessi

Tanskalaisrumpali Terkel Nørgaard on uusin We Jazz Recordsin ulkomaisista kiinnityksestä. Kuten With Ralph Alessi -levyn nimestä voi päätellä on levyllä solistivieraana nimekäs trumpetisti Ralph Alessi joka on tällä vuosikymmenellä kunnostautunut yhtenä ECM Recordsin luottomuusikoista. Kvartetin täydentävät tanskalaiset Søren Gemmer pianossa ja Jesper Thorn bassossa.

Nørgaardin säveltämän musiikin juuret tuntuvat olevan 60-luvun post bopissa. Levyn avaava One tuo mieleen Miles Davisin 60-luvun ”toisen suuren kvartetin”. Ote on moderni – kvartetti ei kaihda kuulijan jättämistä hieman tyhjän päälle ilman tukevaa jalanalusta, mutta ei ole kuitenkaan freestä, joskin Nineteenin soolo päästä Gemmerin takomaan pianoa ceciltaylormaisin ottein.

Levy on varsin raskasta kuunneltavaa, mutta ei yksittäisiä hetkiä lukuunottamatta sellaista joka vetää kuulijaa rehellisesti turpaan vaan pikemminkin sellaista jonka kyydistä putoaa helposti. ABstraktisti numeroin nimettyjen kappaleiden seuraaminen vaatii keskittymistä. Onneksi eritryisesti LP-muodossa levyn rytmitys ja pituus toimivat hyvin – 37 minuuttinen ei tunnu ylipääsemättömän pitkälti ja levyn huippuhetket joissa tunnelma nousee suorastaan fanaattiseksi on sijoitettu levyn puolien loppuun joka tekee kuuntelemisesta palkitsevaa.

A-puolen päättää Thirteen joka tuntuu ensin oudolta kontrastilla herkuttelulta kun Nørgaard ja Alessi soittavat hyvän tovin duona – Nørgaard soittaen jossain toisessa kontekstissa jopa varsin funk-henkisesti groovaavaa komppia johon vastapalloon Alessi tarjoaa suhtellisen abstraktia melodiaa. Viimeiseksi minuutiksi mukaan rynnistävät Gemmer ja Thorn ja kappale imaisee vastustamattomasti mukaansa. Ehkä hienompi vielä on levyn päätös Twelve jonka kuumeisesti poreileva tunnelma tuo vahvasti mieleen Ambrose Akinmusiren musiikin väkevimmillään.

Levyä voi tilata LP:nä tai CD:nä We Jazzilta.

  • Terkel Nørgaard – rummut, sävellykset
  • Ralph Alessi – trumpet
  • Søren Gemmer – piano
  • Jesper Thorn – basso