Teddy’s West Coasters – Volume 1

teddyswestcoasters

 

Pari vuotta sitten Oulun Elojazzeilla debytoinut rumpali Teppo Mäkysen klassisesta west coast jazzista inspiroitunut kokoonpano Teddy’s West Coasters on edennyt ensimmäiseen levyynsä eikä toinenkaan ole kaukana – nyt julkaistava Volume 1 on nimittäin saamassa myös jatkoa jo tämän vuoden puolella toisesta levystä.

Bändi muodostuu monista kokoonpanoista tutun komppiparin Mäkynen/Antti Lötjönen lisäksi kuudesta huippuluokan puhaltajasta ja Jussi Lampelan tekemät sovitukset ovatkin uljaita big band-soundia tavoittelevassa laveudessaan. Bändin soundissa keskeistä ovatkin juuri lempeät harmoniat ja west coast coolin leppoisa meininki, mutta vastapainona levyllä on myös jännitettä väreileviä hetkiä.

Avausbiisi, George Gershwinin säveltämä Love Is Her To Stay, virittää heti mukavasti tunnelmaan – tyylikäs vanhan ajan henkeä huokuva soundi hivelee korvia Ville Vannemaan baritonisaksofonin ja Jukka Perkon alttosaksofonin hellässä vuoropuhelussa. Mäkysen omat sävellykset istuvat luontevasti west coast -lainakappaleiden sekaan – bändi tavoittaa eheän tunnelman.

West Coastersin keikkoja nähneille levyn suurin yllätys lienee 13 ’rumpunovellin’ sarja Drums, For Example joka on ahdettu yhdeksi yli 24 minuutin raidaksi. Max Roachin Drums Unlimited lienee ollut Mäkysen esikuvana ja jos mies ei olisi sunnuntain Jazz kiinnostaa -ohjelmassa radiossa sanonut että ei ole nähnyt Birdmania tai kuullut Antonio Sanchezin rumpusoundtrackia niin olisin kyllä vahvasti veikannut sitäkin inspiraation lähteeksi – sen verran samanlainen meininki nimittäin on, vaikka Mäkynen soittaakin huomattavasti kevyemmällä kädellä kun Sanchez.

Levyn kokonaisuuden kannalta loppusuoran 24 minuuttinen rumpufiilistely tuntuu yhtenä raitana pitkältä rupeamalta – muutamana muiden biisien väleihin ripoteltuna eränä tuon yllämainitun Roachin levyn hengessä olisi ehkä toiminut kokonaisuuden kannalta paremmin. Pitkä rumpurupeama jättää myös orvon oloiseksi sitä seuraavan ja levyn päättävän minuutin mittaisen Saviour (Transition) -biisin vai pitäisikö sanoa intron, sillä Mäkysen varsinaiseen keikoilta hienona biisinä mieleen jääneeseen Saviour-sävellykseen ei tällä levyllä vielä päästä – se avannee Volume 2:n.

Toisestakin keikkaohjelmiston biisistä – Culver Loopista – kuullaan tällä levyllä vain intro – Mäkysen ja Lötjösen velmu vuoropuhelu, joka tosin toimii hienosti omillaankin. Toimisi muuten mielestäni hyvin spoken word -biisin taustana – sitäkin osastoa nimittäin Mäkyseltä on tulossa Viapori Jazzeille ensi kuussa Tommy Lindgrenin ja Jussi Kannasteen kanssa toteutettuna.

Kohokohtina mieleen levyltä jäävät kuitenkin koko bändiä käyttävät biisit – etunenässä erinomaisen hauska versio Sy Oliverin For Dancers Onlysta joka saa hymyn nousemaan suupieliin, mutta myös Those Summer Days, Love Is Her to Stay  ja The More I See You ihastuttavat. Parhaimmillaan West Coasters herättää klassisen west coast -tyylin eloon kuulostamatta kuitenkaan vanhan kertaukselta – hieno saavutus!

Levyä saa CD:llä perjantaista eteenpäin Levykauppa Äxästä, LP version julkaisupäiväksi on mainittu 28.8. – LP versio on 25 minuuttia CD:tä lyhyempi, mutta puuttuvat raidat tulevat mukana CD:llä. Levyä voi kuunnella myös Spotifysta.

West Coasters avaa huomenna 16.7. Pori Jazzin Kirjurinluodon päälavan ohjelman 13:30.

  • Teppo Mäkynen – rummut
  • Antti Lötjönen – basso
  • Miika Jämsä – tuuba
  • Kasperi Sarikoski – pasuuna
  • Mikko ‘Gunu’ Karjalainen – trumpetti
  • Jukka Eskola – trumpetti
  • Jukka Perko – alttosaksofoni, klarinetti
  • Ville Vannemaa – baritonisaksofoni