Tapani Rinne & Teho Majamäki: Under the Ground

xsPUNdM

Lentokoneessa matkalla Helsingistä Hong Kongin kautta Taipeihin – tuntuu jotenkin väärältä kuunnella 11 kilometrin korkeudessa äänitysympäristönsä maanalaisisten tunnelien kaikuja korostavaa Tapani Rinteen ja Teho Majamäen uutta levyä Under the Ground, mutta onhan tässä yhtymäkohtakin. Levy on nimittäin äänitetty ensi kuussa avattavan lentokentän raideliikenteeseen yhdistävän Kehäradan tunneleissa.

Levy on henkisesti jatkoa kaksikon edelliselle, Intiassa buddhalaismunkkien kaiveratmissa luolissa äänitetylle Inside the Templelle – tällä kertaa kaukainen eksotiikka on tuotu lähemmäksi ja meditaation tunnelma sinne missä sitä kaivataan länsimaisen pendelöinnin pariin – myös kirjaimellisesti sillä levyn musiikki tulee toimimaan Kehäradan asemien taustamusiikkina.

Vahvasti meditatiivista ambienttia onkin tarjolla – musiikki jättää tilaa ajatusten tulla ja mennä. Ei kuitenkaan mitään hajutonta ja mautonta taustamusiikkia – Rinteen bassoklarinetin ja Majamäen marimban pehmeästi kaikuvassa lämpimässä ja tummassa soundissa on myös luonnollisen ympäristön orgaanista rosoa, inhimillisyyttä.

Konseptina sinänsä luonnollisessa tilassa äänitetty ambient ei ole uusi – Paul Hornin Taj Mahalissa vuonna 1968 äänitetyn new age-klassikon Inside (sittemmin paremmin tunnettu nimellä Inside the Taj Mahal) taajuuksilla nytkin paljon liikutaan, mutta konseptin tuominen moderniin lähiympäristöön antaa sille paljon potkua – levyn yhteys Kehärataan tekee siitä verrattomasti enemmän ajatuksia herättävän teoksen.

Muutama mielleyhtymä elokuviin on jäänyt levystä vahvasti pyörimään mieleen joten ne tässä mainittakoon – rauhallisen musiikin ja joukkoliikenteen kaupungin sykkeen yhdistäminen toi mieleen Koyaanisqatsin urbaanimmat kohdat Philip Glassin legendaarisine soundtrackeineen ja Aviapolis -kappaleesta tulee hieman uhkaava tunnelma sillä sen marimba muistuttaa Jazzpossua kovasti 80-luvun lopun klassikkoanime Akiran soundtrackista.

Hyvää ajatuksia ruokkivaa musiikkia kaikin puolin – toimii hyvin niin lentokoneissa, junissa, asemilla, kotona ja ulkomailla.

Levyä myy Levykauppa Äx, sitä voi myös kuunnella Kehäradan asemilla ja Spotifyssa.

  • Teho Majamäki, marimba, muoviputki, looppaus, udu, vibrafoni, harmooni
  • Tapani Rinne, bassoklarinetti, alttosaksofoni