Svenska Kaputt – Suomi

svenska_kaputt_suomi

Ruotsalainen jazz- ja proge-puolia yhdistelevä Svenska Kaputt tekee uudella levyllään Suomi kunniaa karulle ja synkälle itänaapurilleen. Kyse ei ole pelkästä nimestä vaan levyn kansien ja vinyylin sinivalkoinen ulkoasu ja musiikin jäätävän routainen tunnelma kaikuvat kokonaisuutena syvää paneutumista suomalaiseen mielenlaatuun.

Svenska Kaputtissa on tavallaan kaksi puolta – saksofonisti Jonas Kullhammar ja basisti Torbjörn Zetterberg tunnetaan erityisesti jazz-yhteyksistä kun taas kitaristi Reine Fiske ja rumpali Johan Holmegard vaikuttavat vahvemmin psyke/proge-rock puolella, viime aikoina näkyvimmin syksyllä Tavastiallakin hienon keikan heittäneessä Dungenissa.

Bändin ensilevyllä muutama vuosi sitten vaikutteet yhdistyivät paikoitellen varsin komeasti lentoon nousten – nyt vuorossa on melankolisempaa ja synkeämpää ruotaista kyntöä. Ei aggressiivista tai masentunutta, mutta jäätävää ja hieman kankeaa menoa. Paikoin kuitenkin nousee jylhää voimaa syvistä metsistä – erityisesti suomalaisten hahmojen mukaan nimetyissä kappaleissa Paroni (Paakkunainen), Vesaaltonen (Valon kuvia -blogisti Jukka Piiroisen tekemän haastattelun mukaan primääristi yhdistelmä Vesalaa ja Aaltosta eikä ainakaan ainoastaan viittaus Tasavallan Presidentti -rumpali Vesa Aaltoseen) ja Keijsaren (Matti ’Keisari’ Oiling) koetaan komeita hypnoottisia hetkiä. Gårdagens Visa tuo aivan hetkeksi levylle leppoisen kesätunnelman, mutta lyhyeksi jää se vähäluminen.

Bändi soittaa solidaarisessa hengessä vahvasti yhteen, solistit eivät juuri kohoa muiden yläpuolelle – Kullhammarin saksofonit huutavat villieläimen lailla mutta muiden soittajien muodostama metsä on läsnä yhtä vahvana. Melodioissa on pohjoismaista rauhallisuutta, vakautta ja voimaa.

Hieno siivu pohjoismaista musiikkikulttuuria ja mukava kunnianosoitus länsinaapurin muusikoilta, mutta aika synkkä kuva taitaa pojilla Suomesta olla. Runsaat lisäpisteet yhdestä vuoden ehdottomasti visuaalisesti hienoimmista vinyylijulkaisuista.

Levyä oli ainakin Tampere Jazz Happeningin aikaan Digeliuksella muutamia kappaleita, joten sieltä kannattaa kysellä. Jos ei enää löydy niin sitä saa suoraan Kullhammarin Moserobie -levy-yhtiöltä.

  • Jonas Kullhammar, saksofonit, kontra-alttoklarinetti, oboe, sireeni, piano, laulu
  • Reine Fiske, kitara, piano, laulu
  • Torbjörn Zetterberg, bassot, piano, vihellys, laulu
  • Johan Holmegard, rummut, laulu