Sun Trio – In the Dreamworld

sun_trio_in_the_dreamworld

 

Sun Trion uusi levy In the Dreamworld on 2005 perustetun bändin kolmas. Trion juuret ovat Louhivuoren veljesten – Jorma Kalevi (trumpetti) ja Olavi (rummut) yhteiskiertueessa Australiassa jossa joka kaupungissa mukana soitti yksi basisti. Kiertueen onnistumisen jälkeen muodostetussa bändissä kolmantena tukijalkana on sittemmin toiminut kaikkialle ehtivä Antti Lötjönen.

Paljon on pysynyt ennallaan – Jorma Kalevin usein sähköisten efektien tyylikkäästi maustama trumpetti ja sävellykset ovat pääosassa, mutta korvaamattomia ovat myös Olavin monipuolinen rumputyöskentely jossa on persoonallinen käsityön maku ja Lötjösen ankkurina toimiva basso.

Levyn avaavan puolentoista minuutin efektirikkaan Wavesin, joka tuo voimakkaasti Jazzpossulle mieleen norjalaisen Nils Petter Molværin tunnelmat, lähdetään muutaman biisin ajaksi hieman voimakkaammin eteenpäin liikkuvan rytmin poluille mitä triolta on totuttu kuulemaan – useammin tunnelmat ovat olleet unen omaista leijuntaa. Dark Forest ja Travelling ovat vahvasti liikkeessä rumpujen ja basson kiitäessä ensin kuin öisellä moottoritiellä ja sitten vähän verkkaisemmalla kumpuilevalla polulla.

Muutenkin vähän uutta kulmaa haetaan – oheismateriaalissa JKL kertoo visiona olleen amerikkalaisen tradition ja popharmonioiden mukaantulo, mutta vision kuitenkin sitten epäonnistuneen, mutta positiivisin tuloksin. Popharmonia-tavoitteita ehkä kuuluu vielä kahdessa biisissä Soleil d’Afrique ja Searching for Your Path joissa rakenne ja tunnelma on lähes laulumainen ja trumpetti säestää samplattyna itseään tuottaen runsaampaa harmoniaa. Tuloksena on vallan mukavaa kuunneltavaa, etenkin Soleil d’Afriquen lempeys miellyttää.

Aggressiivisempaakin soundia on nyt tarjolla, Narrow Mind tuo trumpettiin 70-luvun Milesin murinaa ja wahia ja Don Cherryn innoittamana syntynyt Old Devil’s Boogie tuo tuulahduksen 60-luvun räväkästä avant-garde/free tyylittelystä.

Levyn tyylilliset kokeilut eivät Jazzpossun karvaisia korvia hivele aivan sillä tasolla mitä aiemmilla levyillä ollut pakahduttavan kaunis leijuva tunnelmointi, mutta jazzsuutarin on syytä kokeilla uusia lestejä ja tuttua maagista kauneutta on kyllä levyllä enemmän kuin riittävästi, joten pisteet uusien suuntien kokeilusta!

sun_trio_live

 

Sun Trio oli yksi viime kuun Jazz Finland -festivaalin esiintyjistä ja hyvä niin – Jazzpossun mielestä nimittäin rahkeita suurempaan kansainväliseen suosioon selvästi olisi siinä missä esimerkiksi Arve Henriksenin ja Nils Petter Molvaerin kaltaisilla norjalaisilla nykytrumpetisteilla.

Levy on nyt ilmestynyt CAM Jazzin kotimaassa Italiassa ja sitä saa tilata CD:nä tai digitaalisena levy-yhtiöltä, muissa maissa levy ilmestyy kauppoihin lähiaikoina, suomalaiset kaupat eivät vielä ole julkaisua noteeranneet, mutta tätä kirjoitettaessa Iso-Britannian Amazon ilmoittaa julkaisupäiväksi 13.10. joten lienee täältäkin saatavissa ihan kohta.

 

  • Jorma Kalevi Louhivuori, trumpetti
  • Antti Lötjönen, basso
  • Olavi Louhivuori, rummut