Strandberg Project juhlisti 25 vuotista taivaltaan Vuotalolla

AGSQ Quartet avasi illan Vuotalolla

Basisti Jan-Olof Strandbergin johtama fuusio/proge-henkinen Strandberg Project -kokoonpano on toiminut jo 25 vuotta. Tätä virstanpylvästä ja keväällä ilmestynyttä Strandbergin kymmenettä leader-levytystä X piti kokoontua juhlimaan kahden bändin voimalla jo keväällä G Livelabiin, mutta olosuhteiden pakosta keikkaa jouduttiin siirtämään. Eilen tuo keikka toteutui Vuotalolla ja lavalle saatiin ensin varsinainen legendojen kokoonpano ASGW Quartet jossa Strandbergin kanssa soittavat Juhani AaltonenJukka Gustavson ja rummuissa Strandbergin serkku Hasse Walli ja sen perään Strandberg Project jossa rumpuihin tuli puolestaan Jartsa Karvonen ja kitaraan Sami Virtanen – jota tosin jo hieman ASGW:nkin kanssa kuultiin. Oman hauskan lisänsä Projektiin toi vielä beatboxaaja Felix Zenger.

Aaltosen huilu ja saksofoni ja Wallin hillitty rumputyöskentely veivät ASGW:n musiikkia pehmeän jazzahtavampaan suuntaan vaikka ehkä Gustavsonin koskettimet ja laulu nousivat pääosaan – laulettuna kuultiin Jobimin Once I Loved (Uma vez eu amei) Tony Williams Lifetimen versiosta innoittuneena tulkintana. Kosketinsoitinintroihin ja -sooloihin Gustavson paneutui ihailtavalla tarmolla. Legendojen seurassa aika sujui rattoisasti.

Strandberg Project on toiminut jo 25 vuoden ajan

Varsinaista taukoa kahden kokoonpanon välissä ei voitu pitää, joten kokoonpanoa vaihdettiin lennosta. Strandberg Projektin soundi oli jämäkämpää – progea ja funkahtavaa fuusiota. Karvosen rummut toivat jykevämpää rytmiikkaa ja Strandbergin sähköbassot nousivat musiikin valokeilaan rytmikkäästi homman haltuun ottaen. Kappaleita kuultiin koko 25 vuotisen taipaleen varrelta. Strandberg Project on ihailtavasti pitänyt linjansa – ajan saatossa tällainen melko 80-lukulainen proge/fuusio ei ole aina nauttinut ajan trendien vaihteluissa suurimmasta kansansuosiosta, joten tyylin pitkän linjan taitajien kuuntelu tuntuu harvinaiselta herkulta.

Riemastuttavan lisänsä toi Zengerin beatboxaus  – kuultiin kappale jossa Zenger beatboxasi bändin osana ja Zengerin ja Strandbergin duo-herkuttelu jonka vuoropuhelussa Zengerin äänitaide kohtasi bassolinjojen ”greatest hits”-henkisiä rytmejä Strandbergin nelikielisestä ja sitten vähän pitempi soolobeatbox pätkä. Yleisö nautti kuulemastaan eikä ihme!

 

Jukka Gustavson ja Felix Zenger

ASGW Quartet

  • Juhani Aaltonen – huilu, tenorisaksofoni
  • Jukka Gustavson – korkettimet, laulu
  • Jan-Olof Strandberg – basso
  • Hasse Walli – rummut

Strandberg Project

  • Jukka Gustavson – koskettimet, laulu
  • Sami Virtanen – kitara
  • Jan-Olof Strandberg – basso
  • Jartsa Karvonen – rummut
  • Felix Zenger –  beatbox

ASGW Quartet ja Strandberg Project Vuotalolla Klubb Ankdammen -sarjassa 18.9.2020