Stanley J. Zappa – Muster Point

We Jazzin julkaiseman Stanley J. Zappan levyn Muster Point kansitekstit kertovat Zappan elämäntarinan saksofonistin omin sanoin syntymästä Kaliforniassa nuoruuteen New Jerseyssä, opintoihin Vermontissa ja elämän kaaresta New Yorkin ja Oregonin kautta Kanadaan, mukana myös voittoisa mutta traumaattinen taitelu syöpää vastaan. Musiikillisen innostumisen improvisoinnista herättivät kokemukset lapsena kuuluisan Frank-sedän keikoilta, aluksi opintoja kitaralla sitten vaihto saksofoniin Coltranen ja Brötzmannin innoittamana ja myöhemmin musiikkiopintoja ja kokemuksia Bill Dixonin, Cecil Taylorin ja Milford Gravesin kaltaisten free-mestareiden kanssa. Musiikin ohella kiinnostusta kirjallisuudesta ja vasemmistolaisesta ideologiasta, kokonaiskuvaksi muodostuu yhteiskunnan valtavirtaa välttelevä oman tiensä kulkija.

Rumpali Simo Laihosen kanssa tehdyn levyn kappaleiden nimet viittaavat Zappan elämän tapahtumiin ja paikkoihin, levyä voi siis kokonaisuutena ajatella jonkunlaisena musiikillisena elämäkertana. Bennington Collegesta kuljetaan New Yorkin kautta Putte’s Bar & Pizzaan… Puttessa ollaan aivan konkreettisestikin, levy on äänitetty Suomen kiertueen aikana osittain Puttessa, Hämeenlinnan Suistoklubilla ja studiossa Tampereella.

Yhdeksänaitainen levy koostuu viidestä duokappaleesta ja neljästä numeroidusta Muster Point -kappaleesta jossa mukaan liittyy basisti Ville Rauhala. Kuten soittajien taustasta voi arvata musiikki on puhdasta freetä ja varsin mukavasti etenevää sellaista. Zappan soitto on kuin leppoisaa tarinankerrontaa ja Laihosen rummut pitävät keskimittaiset kappaleet liikkeessä. Musiikiksi vertailukohdaksi nousi mieleen John Lurien National Orchestra jossa Lurie soittaa kahden rumpalin kanssa – yhdistävinä tekijöinä Zappan melodinen soitto ja rumpurytmien rytmimusiikin afrikkalaisista juurista muistuttava tunnelma.

Triokappaleista kolme on alle minuutin pituisia tuokiokuvia jotka rytmittävät levyä – tosin hieman ärsyttävän nopeasti ne feidataan pois. Levyn loppuun saadaan onneksi yksi pitempikin veto. Seitsemänminuuttinen Muster Point IV on yksi levyn helmistä kaikilla kolmella soittajalla on omaa tilaa, mutta soitto toimii myös yhdessä – täyteläinen free-nautinto!

Uutta levyä saa We Jazzilta – Bandcamp ja Discogs palvelevat ja varmasti Eurantien kaupasta löytyy.

  • Stanley J. Zappa – saksofonit, alttoklarinetti
  • Simo Laihonen – rummut
  • + Ville Rauhala – basso