Sointi Jazz Orchestra avasi klubi-illat Kapsäkissä kahdella konsertolla

SJOn johtaja Rasmus Soini avasi ensimmäisen klubi-illan

Vuonna 2013 perustettu Sointi Jazz Orchestra on tehnyt ilahduttavasti töitä niin suomalaisen big band -kentän elävöittämiseksi kuin oman palettinsa laajentamiseksi. Tämän alkuvuoden uusi avaus on kahden klubi-illan sarja musiikkiteatteri Kapsäkissä. Eilen ensimmäisessä illassa kuultiin kahdelta kotimaiselta säveltäjältä vanhoja teoksia SJO:lle uudelleen sovitettuina Kahden konserton illassa ja huhtikuussa kuullaan uusia sävellyksiä yhdeltätoista säveltäjältä teemalla Kapina.

Luotain -teoksen säveltäjä Henri Lyysaari esitteli sävellyksen historiaa

Illan ensimmäisen teoksen Luotain juuret ovat Turussa. Turkulaislähtöisen Henri Lyysaaren sävellys voitti Turku Jazz Orchestran big band -sävellyskilpailun vuonna 2016 ja Turusta lähtöisin oli myös tähtisolisti Max Zenger joka toimi solistina aikoinaan myös kantaesityksessä.

Luotaimen solistina toimi Max Zenger

Tätä iltaa varten Lyysaari oli sovittanut ja muokannut teosta – ottaen huomioon myös Sointi Jazz Orchestran tavaramerkiksikin muodostuneen laajan puhallinkirjon. Kokonaisuutena lähemmäs tunnin kestoinen, moniosainen Luotain oli varsin tyylikäs ja korvaa myötäilevä elämys. Tyylikästä ja varsin hillittyä oli myös solisti Zengerin soitto. Vuosien varrella on tuntunut siltä, että karttuva kokemus ja itsevarmuus kuuluvat Zengerin soitossa erityisesti suurempien kokoonpanojen solistina selkeytenä ja konstailemattomuutena – turhaa kukkoilua ja erikoisuudentavoittelua välttäen. Nyt tosin tämä melkein jo kostautuikin Kalevi Louhivuoren uhatessa varastaa valokeilan kahdella todella komealla soololla takarivistä – kerran trumpetilla ja kerran flyygelitorvella.

Kitaristi/säveltäjä Esa Onttosen Noin viisi kappaletta saksofonille ja big bandille -teoksen edellisestä esityksestä Helsingissä oli vierähtänyt melkein 20 vuotta

Räväkämpi pläjäys oli kitaristi Esa Onttosen Noin viisi kappaletta saksofonille ja big bandille jonka UMO kantaesitti 2001. Tuona vuonna ensimmäisen levynsä julkaisi Gourmet josta monet jazzdiggarit ehkä Onttosen parhaiten soittajana ja säveltäjänä tuntevat ja Gourmet’n riveissä vaikutti ja vaikuttaa myös solisti Mikko Innanen – Zengerin tavoin hänkin sävellyksen kantaesityksen solisti.

Tämäkin teos oli saanut hieman muokkauksia osakseen – Innasen osiot oli alunperin kirjoitettu sopraano-, altto- ja baritonisaksofoheille, nyt selvittiin altolla ja barskalla.

Solistina Mikko Innanen

Teos oli varsinainen ilopilleri tarjoillen levein pensselinvedoin varsin erilaisia tunnelmia – paikoin jopa yhtäaikaa – ja Innanen pääsi solistina hyödyntämään likipitäen koko skaalaansa. Oli herkkä ja sydämellistä melodioilla herkuttelua, kiertoilmahengitystekniikaa hyväksi käyttäneitä pitempiä hypnoottisia jotkut Evan Parkerin tekemiset mieleen tuovia toistuvia jaksoja ja räväkkää vapaampaa ilmaisua Ornette Colemanin perintöä kunnioittaen.

Aivan huikea hetki oli teoksen noin neljäs osa Jokeri: Uudet valtiot jossa kuumeinen vapaamuotoinen kompin ja Innasen vetämä tykitys yhdistyi yhtäkkiä vaskien virsimäisellä hartaudella vetämiin hymneihin. Näiden kahden samaan aikaan yleisön huomiosta kilvoitelleen maailman välillä Innanen vielä solistina onnistui itse liikkumaan puolelta toiselle. Niin Kapsäkin yleisö kuin orkesterinjohtaja Soini silminnähden nauttivat tästä ilotulituksesta.

Pianossa tuttuun tapaan Aleksis Liukko

Kevään toinen Sointi-klubi Kapina järjestetään perjantaina 3.4. klo 19

Ilta esittelee monipuolisen kattauksen kiinnostavia kantaesityksiä nuorilta suomalaisilta säveltäjiltä, jotka pohtivat kapinallisuutta musiikin keinoin. Konsertissa ensi kertaa kuultavista uusista teoksista vastaavat Tytti ArolaTeemu Eerola, Joonas LeppänenAleksis LiukkoHenri LyysaariTomi NikkuMikko SarvanneSelma SavolainenPekka SeppänenOskari Siirtola sekä Rasmus Soini.

Sointi Jazz Orchestra joht. Rasmus Soini

Solisteina:

 • Luotain – Max Zenger – alttosaksofoni
 • Noin viisi kappaletta saksofonille ja big bandille – Mikko Innanen – altto- ja baritonisaksofonit
 • Saksofonit:
 • Petteri Hietamäki, Sami Leponiemi, Frans Thomsson, Janne Saarinen, Pekka Seppänen
 • Trumpetit:
 • Tomi Nikku, Kalevi Louhivuori, Joona Kilponen, Jasmin Afaneh
 • Käyrätorvi:
 • Hannes Kaukoranta
 • Pasuunat:
 • Aaro Huopainen, Panu Luukkonen, Jay Kortehisto
 • Tuuba:
 • Ville Niemelä
 • Komppi:
 • Aleksis Liukko, piano, Esa Onttonen, kitara, Oskari Siirtola, basso, Joona Räsänen, rummut

Sointi Jazz Orchestra – kahden konserton ilta musiikkiteatteri Kapsäkissä 4.3.2020