Sigurdur Rögnvaldsson’s Dark Forest – Kisima

dark_forest

Kitaristi Sigurdur Rögnvaldsson on aiemmin suomalaisissa jazzpiireissä tunnettu DEFEKTin ja Equally Stupidin jäsenenä. Dark Forest on hänen johtamansa uusi kokoonpano, joka koostuu islantilaislähtöisen, mutta pitempään jo Helsingissä vaikuttaneen kitaristin lisäksi  kotimaisen jazzkentän nuorista huippunimistä: saksofonissa viime kesänä useampaan otteeseen Helsinki Heat -keikkasarjassa vakuuttanut Johannes Sarjasto, bassossa Moposta tuttu Eero Tikkanen ja rummuissa viime aikoina mm. Jori Huhtala 5’n ja Joyce Elaine Yuillen levyillä kuultu Ville Pynssi.

Rögnvaldssonin pimeässä metsässä liikkuu villieläintä monenmoista – metsä sijaitsee jossain tuntemattomilla korpimailla jazzin ja rock-ilmaisun välimaastossa. Avausbiisi Kisima (The Two-Headed Spider) tuo mieleen vahvasti Equally Stupidin musiikin – aggressiivista, terävää rytmiikkaa ja matalaa särjetyn kitaran ärinää Sarjaston saksofonin äristessä free-soundin rajamailla. Sarjasto on saksofonistina melko samanhenkinen soittaja kuin Rögnvaldssonin kanssa useammassa kokoonpanossa soittanut Pauli Lyytinen ja soittajien yhteistyö toimiikin oivasti bändin eturivissä.

Tikkasta ja Pynssiä on yleensä kuultu jazzahtavasti svengaavammissa kokoonpanoissa, mutta nyt komppi on musiikin tyyliin sopivasti tiukkaa ja melko suoraa paahtoa. Pelkästä rockjazz-rytinästä ei ole kuitenkaan kyse vaan mukaan mahtuu useampi rennompikin raita. Bergur (The Bloodthirsty Bear) marssii lähes suomalaisen tangon tahtiin ja Lonesome Mammoth ja Black Snake ottavat vähän iisimmin.

Levyn riemukkain yllätys löytyy kuitenkin viimeiseltä raidalta kun Manic Tsetse Fly kasvaa melkoiseksi anthemiksi Sarjaston puhaltaessa vapautuneesti.

Vahvaa modernia jazz/rock fuusiota siis kyseessä – suosittelen tutustumaan jos Equally Stupidin ja Raoul Björkenheim eCsTaSyn kaltaiset kokoonpanot saavat jalan vipattamaan.

Uusi levy ilmestyy 9.10. Sitä myy jo ennakkotilauksena ainakin Levykauppa Äx.

Bändi julkkarikeikalla Helsingissä 15.10. Iso-Roobertinkadun Point Barissa.

  • Sigurdur Rögnvaldsson, kitara
  • Johannes Sarjasto, saksofoni
  • Eero Tikkanen, basso
  • Ville Pynssi, rummut