Sibafest: Säveltäjänä Teppo Mäkynen – Musiikkia vailla elokuvaa

mäkynen_sibafest

Sibafestin perjantai-illassa kuultiin Teppo Mäkysen säveltämää musiikkia elokuviin joita ei ole olemassa Sibiksen opiskelijoiden ja Mäkysen esittämänä.

Puolitoistatuntinen ohjelmisto lähti liikkeelle film noir henkisin jännittävin sävelin National RGB:n VJ’iden visualisointien tuodessa elokuvallista tunnelmaa. Maisemat toivat mieleen Kalifornian maisemat Los Angelesista ja San Franciscosta ja muutenkin hieman samaa west coast -vibaa oli tarjolla kun Emma-ehdokkaaksi asti päässeillä Teddy’s West Coastersin levyillä viime vuodelta.

Vaikka musiikin tunnelmiin oli ensimmäisessä kappaleessa otettu film noirin henkeä niin tekemisen asenteesta paistoi läpi aivan perustavaa laatua oleva ero – siinä missä film noir elokuvat usein paljastavat ohuen sivistyksen pintakuoren alta ihmisen raadollisen luonteen niin Mäkysen musiikissa paljastuu aina lopuksi inhimillinen hyvyys – aina on toivoa.

Jos torstai-illan Tim Hagansin säveltämä John Cassavetes -ohjelmisto oli triumfi elokuvallisten esikuviensa konkretisoijana niin nyt keskivaiheilla tämä ohjelmisto kärsi hieman elokuvien olemattomuudesta – tunnelmat jäivät hieman liian abstraktille pohjalle.

Lopussa kuitenkin konsertti saavutti hienon huippunsa kun 60-luvun Wayne Shorterin ja kumppanien post-bopin mieleen tuoneen jakson jälkeen soolovuoroihin pääsivät trumpetisti Tomi Nikku ja hänen jälkeensä vibrafonisti Okko Saastamoinen. Molempien haureissa sooloissa oli koskettavaa voimaa.

Hyviä esityksiä kuultiin opiskelijoilta muutenkin. Saksofonisti Max Zenger osoitti jälleen torstain alumni big band -otteiden tavoin että paketti alkaa olla kasassa, Mikael Myrskog on vakuuttanut osaamisellaan viime vuosina monissa eri konteksteissa – niin nytkin ja basisti Mikael Saastamoisesta piti musiikin pohjan hyvin kasassa.

Niin se vaan on, että jälleen on Suomessa kasvamassa hieno uusi jazzmuusikoiden sukupolvi.

Konsertin voi katsoa taltiointina Taide-yliopiston sivuilta.

  • Tomi Nikku, trumpetti
  • Max Zenger, saksofoni
  • Mikael Myrskog, piano
  • Mikael Saastamoinen, basso
  • Okko Saastamoinen, lyömäsoittimet
  • Teppo Mäkynen, rummut