Second Wind Quintet – Second Wind Quintet

Second Wind Quintet on nuoren sukupolven muusikoiden kokoonpano jota johtaa kolmekymppinen kitaristi Tommi Tampio. Kvintetti on toiminut jo viiden vuoden ajan ja jonkun verran näkyvyyttä ryhmä sai Young Nordic Jazz Cometsin Suomen karsinnasta erittäin kovatasoisena vuonna jona mukana olivat myös OK:KO ja Kaisa’s Machine ja nyt on tullut ensilevyn aika.

Bändin nimeä kantava Challenge Recordsin julkaisema levy on varsin tyylikäs paketti ulkoasusta sisältöön. Second Wind Quintetin musiikki on melodista, modernia fuusiota jossa sähkökitara soi monine äänineen sulassa sovussa akustisempien soundien kanssa – muissa soittimissa kuullaan Kasper Haikosta saksofoneissa, Aapo Wiksténiä pianossa, Juuso Rintaa bassossa ja Ilkka Oksasta rummuissa. Yhtye on  maininnut vaikutteikseen mm. Pat Methenyn, Brian Bladen ja Aaron Parksin ja tämän hengen musiikissa kuulee – mieleen tulevat myös Olli Hirvosen New Helsinki -bändi ja Aapo Heinosen kvintetti .

Levy alkaa eteerisesti Wiksténin pianolla Something Dark -raidalla joka sitten kasvaa rytmisesti terävämmäksi laukaksi muiden soittimien liittyessä mukaan – tällä raidalla tosin ehkä hieman hätiköidyn oloisesti. neliminuuttiseen avaukseen on ehkä yritetty laittaa hieman liikaa, mutta ajatus on aikea. Levyn myötä rytmitys niin kappaleiden sisäisesti kuin kokonaisuuden kannalta parantuu. Hieman vajaa 40 minuuttinen levy koostuu keskeisksi pilareiksi kasvavista pitemmistä raidoista – yli 9 minuuttiset Absence ja Uuspuu ovat molemmat komeita – ja lyhyemmistä välipaloista joihin on kuitenkin niihinkin saatuu muutamaan minuuttiin mahtumaan jännitettä ja purkautumista.

Second Wind Quintet on hyvä debyyttilevytys ja jättää paljonkin toivoa, että tästä vielä bändi pystyy parempaankin – viiden vuoden kypsyttely ennen ensimmäistä levytystä ei ole mennyt hukkaan.

  • Tommi Tampio – kitara
  • Kasper Haikonen – saksofoni
  • Aapo Wikstén – piano
  • Juuso Rinta – basso
  • Ilkka Oksanen – rummut