Richard Andersson NOR – The Six of Us

Kööpenhaminassa vaikuttavan basisti Richard Anderssonin We Jazz festivaaleille saapuvan NOR -trion uudesta levystä The Six of Us tulee alkutahdeista alkaen kovin tuttu ja turvallinen olo – islantilaissaksofonisti Óskar Guðjónsson kuulostaa nimittäin melkoisesti Jussi Kannasteelta ja muutenkin trion vähäeleinen ja avara ilmaisu on henkisesti lähellä We Jazz Recordsin talliin kuuluvia kokoonpanoja.

The Six of Us avautuu verkkaisesti ja kiireettömästi, sen menevämmätkin kappaleet kuten avausraita Julli Gummi tai Grooving with the Goat ovat varsin hillittyjä ja avarissa, kiireettömissä maisemakuvissa trio tuntuu olevan omimmillaan. Anderssonin sävellyksissä on sadepäivän melankoliaa, haalistuneita sävyjä ja herkkää kauneutta.

Herkkä tunnelma vaatii paikoin tarkkaakin kuuntelua, soittimien hienovarainen vuoropuhelu hukkuu helposti muihin ääniin eikä levy välttämättä pidä kuulijaa otteessaan. Tuntuukin että bändi lienee parhaimmillaan elävänä koettuna hiljentymishetkenä kuin levymusiikkina.

Eniten tilaa käyttää saksofonisti Guðjónsson jonka soitto löytää uusia polkuja eikä jää toistamaan itseään. Usein oman soolopaikkansa käyttää myös johtaja Andersson hillitysti, mutta kuitenkin sen verran dynamiikkaa tuoden että erilaisia sävyjä muodostuu soolopainotteisten ja yhteissoittoa korostavien hetkien välille. Rumpali Matthias Hemstock on enemmän hienovarainen myötäilijä jonka soitto elää vuorovaikutuksessa soittokumppanien kanssa.

Kuuntelukokemuksena The Six of Us  on tietyillä tavoilla sekä kevyt että raskas. Hienovarainen ilmaisu ei juuri haasta kuulijaa, mutta keskittyneen kuuntelemisen vaatimus tekee levystä hieman stressaavankin elämyksen.

Richard Andersson NOR esiintyy We Jazzissa keskiviikkona 5.12. osana Ääniwallin kattausta. Uutta levyä voi tilata Bandcampista.

  • Richard Andersson – basso
  • Óskar Guðjónsson – saksofoni
  • Matthias Hemstock – rummut