Phronesis – Parallax

phronesis_parallax

Akustinen pianotrio on osoittautunut varsin uudistumiskykyiseksi yhtyemuodoksi jazzissa. Yksi tämän hetken kiinnostavimmista Eurooppalaisista trioista on Phronesis, jonka muodostavat brittipianisti Ivo Neame, tanskalaissyntyinen basisti Jasper Høiby ja ruotsalaissyntyinen rumpali Anton Eger. Suomalaisille yleisöille bändi on tullut tutuksi muutaman vuoden takaisista vierailuista Pori Jazzeilla ja We Jazz -tapahtumassa.

Uudella Edition Recordsin julkaisemalla levyllä Parallax yhtye vauhdikas kolmikko jatkaa tutulla tiellä. Høibyn ja Egerin muodstama rytmiryhmä pitää yllä parhaimmillan todella kovaa menoa – pianisti Neamella on täysi työ pysyä nopeatempoisten pohjoismaalaisten tahdissa. Etukäteen maistiaisena digitaalisinglenä julkaistu ja nyt levyn avaava 67000 MPH on vauhdikasta Phronesista parhaimmillaan ja heti kättelyssä levy imaisee mukaansa.

Tällä kertaa imu ei kuitenkaan aina riitä ja kokonaisuutena levyn rytmitys hieman tökkii. OK Choralen voimakkaasti hakkaavat rytmit eivät tunnu johtavan mihinkään ja kahdeksanminuuttisen Stillnessin ensimmäinen puolisko tuntuu turhalta introlta sen jälkeen kun Eger pamauttaa rytmikoneen kunnolla käyntiin soolollaan. Kaikki onnistumisen elementit ovat kyllä läsnä, mutta ne eivät aina onnistuneesti kohtaa.

Loppusuoralla levy ottaa kuitenkin hyvän kirin. Toiseksi viimeinen Manioc Maniac paahdetaan vauhdikkaasti ja hyväntuulisesti niin että heikompia hirvittää. Päätöskappale Rabat, joka tuo kovasti mieleen kesällä Poriin saapuvan Avishai Cohenin musiikin, puolestaan onnistuu levyn dynamiikkaa enemmän vaihtelevien teosten joukosta parhaiten – rytmitys voimakkaampien ja hillitympien osien välillä toimii  mainiosti.

Kokonaisuutena Parallax jää voiton puolelle, mutta enemmän levynä jolla on yksittäisiä vuoden mieleenpainuvimpiin kuuluvia raitoja kuin hyvänä kokonaisuutena. Soittopuolella Høibyn ja Egerin jäntevää ja hengästyttävän vauhdikasta rytmiikkaa ei voi olla ihailematta – sen päälle voisi rakentaa vaikka mitä.

Uutta levyä myy Digelius – CD / LP. Sitä voi myös kuunnella Spotifysta.

Jasper Høibyn heinäkuussa ilmestyvää soololevyä Fellow Creatures voi nyt myös ennakkotilata – nopeimmille nimmarit.

Phronesis

  • Ivo Neame, piano
  • Jasper Høiby, basso
  • Anton Eger, rummut