Pepa Päivinen & Good Romans – Tadpoles

tadpoles

Helmikuun kiertueella tien päällä äänitetty Tadpoles on Good Romans -duon – kitarassa Ilari Filander ja rummuissa Jussi Miettola – kolmas levy ja toinen pitkän linjan saksofonisti Pepa Päivisen kanssa. Päivisen näkyvin rooli suomalaisella jazzkentällä on UMOn pitkäaikaisena baritonifonistina, mutta UMOn ulkopuolella veri vetää kokeellisempiin projekteihin. Yhteistyö kokeellisen Good Romans -kaksikon kanssa on toiminut hyvin niin keikoilla kuin aiemmalla studiolevylle, joten on ilo nähdä Karkia Mistikan julkaisevan lisää trion musiikkia.

Vahvasti vapaaseen improvisaatioon perinteisesti nojannut kolmikko yllättää nyt aiempiin levyihin tutustuneen kuulijan aluksi sovinnaisuudellaan avauskappaleella Magi – Filanderin kitarastahan kuuluu ihan tunnistettavia nuotteja, mitäs peliä tämä on! Taustalle looppaamaan jäävän ostinaattokompin päälle rakennetaan kuitenkin komeaa kudelmaa free jazzin parhaassa hengessä. Hiljaista, mutta väkivahvaa kiehuntaa.

Kokeellinen sähköinen sirinä ja särinä on pitemmän päälle kuitenkin levyllä mukana, mutta hieman hiljaisemmalla liekillä keitellään kappaleita, nautiskellen. Päivisen arsenaalista bassoklarinetti ja bassohuilu saavat tilaa siinä missä tenorikin – free jazzissa usein läsnä oleva aggressiivisuus ei ole niin suuressa osassa, mutta on tunnetta ja tyylitajua. Kypsää soittoa, kikkailun taakse ei tarvi kätkeytyä.

Levyn soundit ovat mehevät – kuulostaa hyvältä, eri soittimia ja kerroksia voi rauhassa jäädä makustelemaan – osaset erottuvat mainiosti. Musiikin eri palasia kuunnellessa tulee kaikenlaisia vertailukohtia mieleen, sähköinen surina on pienemmässä osassa, enemmän nyt sellaista Bennie Maupin -maista meditatiivista avant-gardea, Filanderin kitaroinnista tulee mieleen David Torn, paikoin jopa Bill Frisell.

Hyvää herkuttelua – oiva levy niille joiden mielestä free menee yleensä liian karheaksi santapaperiksi, mutta joita ilmaisun vapaus kuitenkin kiehtoo. Hillittyä freetä, mutta kuitenkin paljon ilmaisun vapautta, tunnetta, soittokumppaneihin reagointia ja luottamusta.

Tadpoles ilmestyy 5.11. Ennakkotilaus onnistuu Levykauppa Äxästä. Julkaisukonsertit Porissa Validi Karkia -klubilla 4.11. ja Tampere Jazz Happeningissa 5.11.

  • Pepa Päivinen, tenorisaksofoni, bassoklarinetti, bassohuilu, lyömäsoittimet
  • Ilari Filander, kitara
  • Jussi Miettola, rummut