Pepa Päivinen & Good Romans – Ghost of a Dog

peparomans

Noin vuosi sitten ensimmäisen levynsä julkaissut vapaaseen improvisaatioon erikoistunut Good Romans -duo on juuri julkaissut toisen levynsä, jolla kokoonpanon täydentää trioksi puhaltaja Pepa Päivinen, joka muistetaan paitsi omista levyistään myös mm. Sound & Furysta ja pitkäaikaisesta panoksestaan UMOssa. Jazzpossun ensimmäinen tutustuminen Good Romansiin tapahtui juuri Päivisen kanssa hyvin positiivisissa merkeissä jaZZanti-sarjassa reilu vuosi sitten, joten odotukset olivat varsin korkealla.

Päivinen tuo Good Romansin avaraan sähköisesti rätisevään ambient-henkiseen tunnelmointiin lisää sekä melodisuutta että orgaanista inhimillisyyttä -heti avausbiisillä Silent One Ilari Filanderin perämoottorimaisesti purskuttelevan sähkökitaran ja Päivisen saksofonin kontrasti on hieno.

Sähkökitaran ja  avant-garde -puolella kunnostautuneen saksofonistin kohtaamisesta voisi odotella rouheaakin louhintaa, mutta Ghost of a Dog vaeltaa enemmänkin rauhallisissa öisissä maisemissa – rummuissa Jussi Miettola soittaa rauhallisesti ja ajatuksella ja paljon kuullaan Päivisen huilua – musiikissa soi usein Juhani Aaltosen ja Edward Vesalan meditatiivisen ja mystisen freen perintö. Päivisen panoksen kautta myös Good Romans näyttäytyy nyt selvemmin kotimaisen freen perinteen jatkajina.

Vähäeleisyydessään trio jättää itsensä haavoittuvaiseksi, mutta selviää kuitenkin puhtain paperein turvautumatta liialliseen mekkalointiin tai helppoihin tehokeinoihin. Levyn verkkaista virtaamista seuraa hiljaa kuin lumoutuneena kunnes lopuksi musiikki kaikkoaa jonnekin hämärään kaukaiseen pimeyteen mistä tulikin ja on taas hiljaista.

Uutta levyä voi ostaa Digeliuksesta ja Bandcampista. Se on myös kokonaan kuultavissa Spotifyssa. Good Romansin tekemisiä voi seurata myös Facebookissa.

  • Pepa Päivinen tenorisaksofoni, bassoklarinetti, huilu, lyömäsoittimet
  • Ilari Filander, sähkökitara, elektroniikka
  • Jussi Miettola, rummut, elektroniikka