Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri – I

Saksofonisti Pauli Lyytinen on ollut jo monissa mukana – viime vuosina näkyvimmin Elifantreen taide-pop kiemuroissa, Equally Stupidin voimakkaassa rock-jazzissa ja vahvana osana Raoul Björkenheim eCsTaCyn free jazziin kalleellaan olevassa louhinnassa. Ennen kaikkea nyt Lyytinen on noussut esiin myös omalla nimellään vahvana johtajana levytyksillä: viime vuonna mainiolla sooloalbumilla Machinery ja nyt Pori Jazzeilla julkaisunsa saaneella Pauli Lyytinen Magnetia Orkesterin esikoislevyllä I.

Magnetia Orkesterin kokoonpano on edustava suomalaisen jazzin all-star kentällinen, trumpetissa Verneri Pohjola joka on viime vuosina omilla levyilläänvakuuttanut asemansa yhtenä ehdottomasti suomalaisen jazztaivaan kirkkaimmista tähdistä, bassossa mm. Moposta ja The Mystic Revelation of Teppo Repo kokoonpanosta tuttu Eero Tikkanen ja rumpali Mika Kallio.

Levy alkaa verkkaisesti Tikkasen bassosoololla. Yhdeksänminuuttinen avausraita kasvaa hitaasti ja raukeasti, muusikot ovat äänessä yksin tai pareittain. Vasta toisella puoliskolla Lyytisen sooloillessa Tikkasen ja Kallion tukemana alkaa kappale saada muotoa. Paljon Magnetian musiikista on tilan ja ajan käyttöä. Harmoniasoitinta vailla oleva kokoonpano jättää musiikin leijumaan  hieman arvoituksellisen oloisena – tämä sopii enemmän kuin hyvin Tikkaselle ja Kalliolle.

Paikoin isketään musiikkiin ryhtiä vahvemmilla melodioilla – näistä komeimpana Ljubljana jonka vahvat Balkan/Lähi-itä vibat kujeilevalla b-osalla rytmitettynä tekevät vahvan vaikutuksen, mutta myös Adventurous Plushiesin teeman kepeä etydinomainen leikkimielisyys tarttuu korvaan kuten myös vahva päätösraita Triangulum.

Tunnelmien aaltoileva vaihtelu ja muusikoiden hienovarainen yhteispeli ovat tämän levyn keskeistä antia. Pohdiskelijan jazzia joka palkitsee hiljaisempienkin hetkien aktiivisen kuuntelun.

Uutta levyä myyvät CD:nä Digelius ja Levykauppa Äx. Samasta materiaalista on julkaistu myös Grotto Editions/We Jazz -yhteistyössä neljän raidan 10 tuumainen vinyyliversio, virallinen julkaisupäivä 1.9., mutta Digeliuksesta saa tätä jo nyt. Levyä voi myös kuunnella Spotifysta.

  • Pauli Lyytinen, saksofonit
  • Verneri Pohjola, trumpetti
  • Eero Tikkanen, basso
  • Mika Kallio, rummut