Pauli Lyytinen – Machinery

lyytinen-machinery

Saksofonisti Pauli Lyytinen on viime vuosina kunnostautunut raja-aitoja ylittävänä monipuolisena tekijänä – repertuaariin on kuulunut niin vinksahtanutta poppia Elifantreessa, rock-henkistä voimakasta puhinaa Equally Stupidissa kuin vapaamman laidan jazzia Raoul Björkenheimin eCsTaSyssa. Uudella livenä äänitetyllä levyllä Machinery homman nimi on loopeilla ja sähköisillä efekteillä ryyditetty soolosaksofoni.

Avausraita Old Fisherman demonstroi heti, että palettia löytyy monipuoliseen ilmaisuun soolonakin. Lempeää melodiaa rikkovat erilaisin soittotekniikoin luodut tenorisaksofonin särähtelyt ja ennen pitkää kappale purkautuu Colin Stetsonin tai Evan Parkerin mieleen tuovaksi vuolaaksi virraksi jatkuvaa sävelkuviota.

Erilaista tunnelmaa riittää lähestulkoon kaikille levyn kahdeksasta raidasta – ideat eivät lopu kesken. Nimikappale Machinery ja hauska päätösraita …And He Woke Up In Petroskoi ovat rytmikkäämpiä monikerroksisten livenä luotujen looppien tarjotessa jatkuvaa rytmiä. Toisessa ääripäässä Return of the Mosquito on äkäistä surinaa. Tenori- ja sopraanosaksofonien erilaisia mahdollisuuksia käytetään todella laajasti hyödyksi.

Soolopuhallinlevyt ovat haastava sarja ja monet piiloutuvat pitkien toistuvien kuvioiden tai free jazzin aggressiivisen vimman taakse – Lyytisen ei moiseen tarvi turvautua. Levy on harkittu kokonaisuus joka toimii muutenkin kuin erikoisuutena. Luovaa ja monipuolista musiikkia joka ei jää lähtökohtiensa vangiksi.

Riemastuttava lisä tässä julkaisussa on, että CD:n kylkiäiseksi saa myös DVD:n jossa kappaleiden esitykset pääsee myös näkemään. Erityisesti looppeja ja efektejä käyttävissä kappaleissa visuaalinen puoli auttaa mukavasti hahmottamaan mitä kappaleessa oikeastaan tapahtuu ja konkretisoi sen, että kyseessä on tosiaan livenä tuotettu soololevy ilman jälkiäänityksiä.

CD+DVD äänitettä myy Levykauppa Äx ja levy-yhtiö Eclipsen puoti, josta saa myös digiversiota.

Pauli Lyytinen Machinery livenä tänään 24.3. Koko Jazz Clubilla 19:00.

  • Pauli Lyytinen, saksofonit, lyömäsoittimet
Avainsanat: