Pat Metheny Kulttuuritalolla

Keikan aikana kuvaus oli kielletty, joten kuvitukseksi kelvatkoon Kulltturitalon 60-70 -lukulainen tunnelma maestronsaapumista odotellessa

Kitaristi Pat Metheny on joitain vuosia pyörittänyt Side-Eye nimellä kulkevaa trioa tai ”konseptia” jossa tarkoituksena on ollut soittaa Methenyn musiikkia nuorempien lahjakkuuksien kanssa vaihtuvissa kokoonpanoissa. Side-Eye NYC (V1.IV) levyllä kokoonpano oli kitara, urut ja rummut,mutta pitkän maailmankiertueen tämän Euroopan osuuden lopetukseen Helsinkiin oli luovttu niin uruista kun lahjakkuuksien nuoruudestakin kun Methenyn ja New Orleansista tulevan rumpali Joe Dysonin kanssa soitti 59-vuotias puolalaisbasisti Darek Oleszkiewicz.

Metheny edusti 70-luvulla uutta jazzmuusikkosukupolvea joka soitti omaa musiikkiaan ja etsi uusia ideoita ja tyylejä. Pat Metheny Group oli myöhäisemmän 80-luvun fuusioajan suosituimpia bändejä ja saavutti stadin rock -luokan suosiota. Tuo suosio jatkuu vieläkin, joskin useimmat Methenyn kuuntelijat tuntuvat olevan Kultturitalon ikäjakaumasta päätellen faneja jo 70-80 luvuilta, Metheny sai nimittäin jo lavalle noustessaan harvinaisen äänekkäät suosionosoitukset.

Keikka kattoi laajasti Methenyn hallitsemia tyylejä ja uran eri aikakausia. Side-Eye ei selävsti ole kokoonpano jolle on sävelletty oma ohjelmisto vaan laajasti Methenyn musiikkia kaikilta aikakausilta soittava yhtye.

Useine encoreineen noin kaksi ja puolituntinen keikka eteni ripeästi tunnelmasta toiseen. Rytmitystä tehtiin paljon Methenyn kitaravalinnoin – aluksi tunnelmoitiin 42-kielisellä ihanan överillä Pikasso-kitaralla, sitten vauhdikas sähkökitarasegmentti jonka villiin huipennukseen haettiin lisäpotkua yhdeksi Methenyn tavaramerkeistä muodostuneella syntetisaattorikitaralla. Sitten tunnelmaa rauhoitettiin akustisella segmentillä. Erilaisia tunnelmia saatiin vielä lisää kun muutaman biisin ajaksi piipahdettiin Ornette Colemanin ja Colemanin ja Methenyn Song X -levyn tunnelmiin joissa vietettiin myös ensimmäinen duettojakso, hyvin erilaista duettohenkeä saatiin sitten Oleskiewiczin kanssa – Oleskiewicz oli Charlie Hadenin oppilas ja Hadenin muille muusikoille laajasti suosittelema soittokumppani, joten oli sopivaa että tämä hetki keikasta vietettiin Methenyn ja Hadenin Beyond the Missouri Sky -levyn tunnelmissa.

Olen nähnyt Methenyn nyt kolme kertaa livenä ja täytyy ehdottomasti sanoa, että nämä keikat ovat oikeastaan mitään yksittäistä levyä parempia kokemuksia sillä vaihtelevassa ohjelmistossa Methenyn musikaalisuus ja se tyylitaju millä Methenyn tekniikka palvelee tuota musikaalisuutta tulee hyvin esille. Metheny on myös urallaan säveltänyt monia helposti tunnistettavia ja mieleenpainuvia melodioita, joten yleisöä säväyttäviä ”hittibiisihetkiä” tuli säännöllisesti.

Hienoa ja taitavaa musiikkiviihdettä joka todisti että Metheny on legendaarisen maineensa ansainnut.

  • Pat Metheny – kitarat
  • Darek Oleszkiewicz – basso
  • Joe Dyson – rummut

Pat Metheny Kulttuuritalolla 19.8.2022

Avainsanat: