Panu Savolainen Toivo & Helsingin Kaupunginorkesteri – Kärki konsertissa

Toivo Kärki on eittämättä suomalaisen kevyen musiikin historian tärkeimpiä kevyen musiikin säveltäjiä. Vibrafonisti Panu Savolainen on viime vuosien aikana varsin usein suomalaiseen musiikkiperinteeseen – vuonna 2015 kun Kärjen syntymästä oli kulunut 100 vuotta ilmestyi Panu Savolainen Toivo -trion – kitarassa Teemu Viinikainen ja bassossa Jori Huhtala – Music by Toivo Kärki -levy jolla Kärjen tunnetuimpia sävellyksiä tulkittiin intiimisti triona. Samana vuonna Toivo esitti Kärjen noita ja muita sävellyksiä uusina sovituksina joita ovat Savolaisen ja Toivon jäsenten lisäksi olleet tekemässä Timo AlakotilaMikko Hassinen ja Marzi Nyman viidessä konsertissa eri sinfoniaorkestereiden kanssa ja nyt on julkaistu Kärki konsertissa -levyllä marraskuussa 2015 taltioitu esiintyminen Helsingin kaupupunginorkesterin kanssa.

Olen viime aikoina miettinyt, että merkittävä syy The Beatlesin jatkuvaan suosioon on, että bändi oli suosionsa aallonharjalla kun studiossa työstetystä rockalbumista tuli kuningasformaatti ja uskon että niin kauan kun LP:n henkinen ja mittainen levy on ”se tärkein formaatti” musiikin julkaisulle niin uudet sukupolvet Beatlesinkin löytävät. Toivo Kärki ja vanhempi iskelmä ovat tämän kehityksen kääntöpuolella ja Kärjen mittavan tuotannon suurimmat hitit eivät ehkä uusille sukupolville ole enää kovin tuttuja. Siinä mielessä uudet komeat tulkinnat ovat levyrintamalla tervetulleita muistutuksia.

Elinaikanaan Kärki joutui vastakkainasetteluihin ”korkeakulttuurin” kanssa, mutta hänen tuotantonsa on sen verran vahvasti kanonisoitu jo vuosikymmeniä sitten, että lähtökohtaisestikin kansansuosiota tavoitellut kevyt musiikki ei tunnu oudolta tässä kontekstissa kamarijazztrion ja sinfoniaorkesterin esittämänä – voisi kuvitella toisen todellisuuden jossa ”the symphonic rillumarei experience” olisi jotain todella absurdiakin.

Tämän projektin keskeisiä osoituksia on, että Kärjen sävellykset kestävät mahtipontisenkin hehkutuksen, jopa niin hyvin että tuntuu jopa siltä että materiaali on parhaimmillaan kun paatos-vivusta väännetään kunnolla. Skaalaa ja dynamiikkaa levystä löytyy, muutaman intiimimmän hetken tarjoaa Savolaisen soolotulkinta Lentävästä kalakukosta ja tämän ohjelmiston jazzhelmi In the Running joka löytyi Kärjen arkistoista aiemmin levyttämättömänä sävellyksenä jonka Savolaisen Toivo sai kunnian ensimmäisenä tulkita. Tässä konserttitulkinnassa Savolainen ja Viinikainen pääsevät kunnolla iloittelemaan sooloissaan ja yleisökin tämän jazztriobiisin valtavin suosionosoituksin ansaitusti palkitsee.

Levyn liveäänitys kuulostaa hyvältä ja sovitukset toimivat kokoonpanolle. Vibrafoni on soittimena usein jo pienissäkin jazzyhtyeissä vaarassa jäädä muiden soittimien varjoon, mutta Kärki konsertissa -levyllä Savolainen nousee luontevasti sinfoniaorkesterinkin solistiksi.

  • Panu Savolainen Toivo
  • Pano Savolainen – vibrafoni
  • Teemu Viinikainen – kitara
  • Jori Huhtala – basso
  • Helsingin Kaupunginorkesteri joht. Jaakko Kuusisto