Olli Hirvonen – Displace

Olli Hirvonen on löytänyt mukavasti jalansijaa New Yorkin jazzpiireistä. Muutaman vuoden takainen New Helsinki oli vahva näyte nuoren kitaristin iskuvoimasta ja uusi levy Displace todistaa tekemisen jatkuvuudesta ja on tietynlainen kiteytys sillä ydinkvartetti on sama – pianossa Luke Marantz, bassossa Marty Kenney ja rummuissa Nathan Ellman-Bell – ja tällä kertaa homma hoituu ilman puhallinsolistivieraita. Positiivista viestiä Hirvosen urakehityksestä kertoo sekin, että uuden levyn on julkaissut Ropeadope, joka on yksi tämän päivän keskeisistä amerikkalaisista jazzlabeleista.

Joskus ammoisina aikoina jazzmuusikoiden rytmiikan kulmakivi oli svengi  – it don’t mean a thing if it ain’t got that swing. Tänä päivänä nuoren amerikkalaisen sukupolven muusikoiden keskuudessa melkein vastaavaan asemaan jazzmuusikon työkalupakissa tuntuu nousseen erikoisemmilla tahtilajeilla ja niiden muutoksilla, tupleteilla ja polyrytmeillä rakennettu rytminen jännite joka saa usein kompleksisuudellaan Brubeckin Time Outin tuntuvat aloittelijoiden puuhastelulta.

Tällainen rytmiikka on vahvasti myös Displacella läsnä ja levyä kuunnellessa on vähän sellainen olo, että jos kuulija ei pyri seuraamaan rytmiikkaa ja laskemaan tahtia niin tuottaa soittajille pettymyksen. Hieman silloinkin kun jännite puretaan niin hieman mausteisuutta jaa usein vielä jäljelle. Tästä hyvänä esimerkkinä yli 10 minuuttinen nimikappale joka purkaa Hirvosen ja Marantzin painokkaasti luoman polyrytmisen louhinnan sooloihin ensin seitsemänjakoiseksi ja myöhemmin viisijakoiseksi.

Hieman vaativaa kuunneltavaa on siis tarjolla, mutta kuuntelua tosin mukavasti helpottaa vahva intensiteetti jolla nelikko paahtaa ja herkäksi lopuksi bändi tarjoaa  päätteeksi akustista teetä ja sympatiaa Ralph Townerin mieleen tuovalla Unravelilla.

Levy onneksi myös palkitsee ennen pitkää tarkkaavaisesta kuuntelusta – kappaleiden rytmiikan ja rakenteen seuraaminen useamman kuuntelun jälkeen saa levyn avautumaan paremmin. Jos New Helsinki oli levy jonka näytti Hirvosen musiikin nousseen uudelle kypsyysasteelle niin Displace osoittaa korkean tason jatkuneen.

Uutta levyä saa Suomessa Digeliuksesta.

  • Olli Hirvonen – kitara
  • Luke Marantz – piano
  • Marty Kenney – basso
  • Nathan Ellman-Bell –  rummut