Oaagaadan free jazzin tahdissa Tallinnaan – We Jazzin ja Eckerö Linen uusi jazzpakettimatka oli riemastuttava elämys

We Jazz on tehnyt Helsingin seudulla määrätietoista työtä ihmisenkokoisen jazzkulttuurin uudistamisessa ja toiminta etsii yhä uusia muotoja niinkuin jazziin mainiosti sopii. Joulukuinen We Jazz festivaali on jo paikkansa vakiinnuttanut, mutta senkin ytimessä on uusien, yllättävienkin konserttipaikkojen etsiminen. Viime vuonna uutena aluevaltauksena oli Tallinna ja tänä keväänä yhteistyössä Eckerö Linen kanssa We Jazzin tuotantoja kuullaan niin lautalla kuin Tallinnassakin kerran kuussa, aina toisena lauantaina.

Risteilyjazzin saralla viime vuosina Flame Jazz ja Viking Line ovat tehneet vahvaa työtä kahdesti vuodessa järjestettävillä Flame Jazz Cruiseilla joissa jazz nousee monien kokoonpanojen ja esiintymislavojen paraatipaikkojen voimalla koko laivan keskeiseksi viihdeteemaksi. Tässä suhteessa We Jazzin tarjonta on varsin erilaista sillä MS Finlandialla jazz on oma pieni mikrokosmoksensa ja jazzreissun pääpaino on Tallinnan Sveta Baarin iltaohjelmalla. Homman nimi on se, että lauantaina iltapäivälautalla mennään Tallinnaan, bändi soittaa vajaan tunnin setin MS Finlandian Pub Telakassa, Tallinnassa illalla siirrytään Sveta Baariin Telliskiven alueelle jossa bändi soittaa kaksi settiä, sitten yöpyminen sataman välittömässä läheisyydessä Hestia Hotel Europassa ja sunnuntaina paluu Helsinkiin.

Oaagaada MS Finlandian Pub Telakan lavalla menomatkalla

 

Lähdin itse melkein spontaanisti tutustumaan uuteen konseptiin melko spontaanisti huhtikuun lähdössä kun kuukauden bändinä toimi saksofonisti Sami Pekkolan johtama free jazz -kvartetti Oaagaada. Lautan pubin iltapäivän viihdemusiikkina monipuolisesti free jazzin perinteestä Sun Rasta Art Ensemble of Chigagoon ja Coltranesta Don Cherryyn ammentanut oli sinänsä epäkonventionaalinen valinta vaikka hyvältä jazzdiggarin korvaan bändi kuulosti siinäkin ympäristössä – kappalevalinnat olivat ympäristön huomioonottavia, hieman lyhyempiä vetoja ja lähinnä rytmisesti vahvempaa osastoa. Bassossa Tero Kemppainen ja rummuissa Simo Laihonen pitivät rytmiä imevästi yllä ja Pekkolan saksofonit ja Tuure Tammen trumpetti röhisivät ja puhkuivat.

Tallinnaan saavuttiin puoli kuuden aikoihin ja illan ohjelma alkoi kahdeksalta, joten hieman aikaa jäi Tallinan tutkimiseenkin. Nyt vietettiin sopivasti Record Store Dayta, joten kävin katsastamassa tarjontaa muutamassa keskustan levykaupassa – normaalisti viikonloppuisin kiinni olevassa Biit Me’ssä vanhan kaupungin ytimessä oli oikein kunnot kodikkaat bileet käynnissä siinä missä klassisen Kaubamajan korttelissa sijaitsevassa Terminaalissa meno oli arkisempi, joskin uusia RSD-julkaisuja oli enemmän tarjolla.

Sveta Baari Telliskivessä tarjosi hienot puitteet jazzillalle

Levykauppakierroksen jälkeen oli aika siirtyä Telliskiven alueelle Sveta Baariin. Telliskiven alueelle on järjestelmällisesti rakennettu entiselle tehdas ja varastoalueelle uusi creative city, kulttuuritiloineen, urbaaneine ruokailumahdolilsuuksineen ja katutaiteineen. Alue oli sinänsä aiemmin tuttu huhtikuisen Jazzkaar -festivaalin nykyisenä näyttämönä, mutta sen laitamilla rautatieaseman suunnassa sijainnut Sveta Baar oli aivan uusi tuttavuus – ja aivan mahtava tuttavuus olikin. Korkeaan varikkotilaan rakennettu kodikkaan nuhjuinen baari oli mitä mainioin ympäristö illan jazzohjelmalle jossa niin We Jazz DJ Eero Löyttyjärven ja Tallinnalaisen RR Gems levy-yhtiön Dmitri Kalininin tarjoilema levymusiikki kuin Oaagaadan live-setitkin kuulostivat mainioilta ja yleisö viihtyi todella hyvin.

Oaagaada Sveta Baarissa

Hieman kaikuva tila oli yllättävänkin sopiva Oaagaadalle – niin rytmisesti imevämpi tykittely kun abstraktimpi fiilistely soivat hyvin. Bändi oli hyvässä vedossa eikä yleisökään saanut musiikista millään kylläkseen, kaksi vajaan tunnin settiäkään ei yleisölle riittänyt vaan encoreja kuultiin päälle kaksin kappalein, ties vaikka yleisö olisi kuunnellut pitempäänkin. Aivan erinomainen jazz-ilta – eikä meno Sveta Baarissa siihen loppunut, puolilta öin nimittäin alkoivat northern soul -bileet jotka jatkuivat pitkälle aamuyöhön.

Soolovuorossa trumpetisti Tuure Tammi

Paluumatkalle Eckerö Line tarjoaa joko puolenpäivän lautan tai toisen vaihtoehdon ilta kuudelta jos kaipaa matkaansa enemmän aikaa Tallinnassa. Paluumatkalla ei We Jazzin tarjoamaa antia kuulla, joten voi hyvillä mielin keskittyä mainioon buffettiin, joskin olisi tällä kertaa ollut standardipohjalta pianojazztarjontaa ollut tarjolla paluumatkallakin laivan muusta ohjelmistosta.

Tällä kaudella jazzmatkoja tehdään vielä kahdesti ja musiikkitarjonta on We Jazzin tallin parhaasta päästä – lauantaina 11.5. bändinä äskettäin uuden levyn julkaissut OK:KO ja 8.6. tämän reissun yhteydessä uuden levynsä julkaiseva duo Timo Lassy & Teppo Mäkynen. Matkat löytyvät Eckerö Linen -sivuilta. Konsepti on tämän kokemuksen perusteella We Jazzin muun toiminnan ystäville kohdallaan, joten rohkeasti ensi kerroilla mukaan!

Oaagaada

  • Sami Pekkola – saksofonit
  • Tuure Tammi – trumpetti
  • Tero Kemppainen – basso
  • Simo Laihonen – rummut