Nina Mya – Closure

mya_closure

Laulaja Nina Myan kolmas levy Closure ei sinänsä saa pisteitä innovaatioista – akustisen ammattitaitoisen bändin tukema jazzia, gospelia ja soul-sävyjä yhdistelevä levy tuntuu turvallisesti olevan nykyajan jazzlaulajien turvallista valtavirtaa, mutta onnistunut toteutus tekee siitä Myan tähän mennessä parhaan levyn.

Kaikki tekijät kantavat kortensa kekoon, vaikka loppupeleissä Myan ääni onkin se oleellisin. Saksofonisti Petri ’Pope’ Puolitaipaleen sovitukset ja Popen ja Jukka Eskolan soolot ovat tärkeä toinen ulottuvuus Myan laulun vastapainona – livekeikalla tosin vielä väkevämmässä osassa ainakin Pori Jazzien julkkarikonsertin perusteella. Popea on kuultu viime vuosina paljon kepeämpänä alttofonistina, nyt tarjolla on jykevämpää Coltrane-henkistäkin tenoria.

Pianisti Henri Mäntylä ja basisti Jori Huhtala pitävät homman luotettavasti kasassa oli sitten kyseessä After One Nightin jazzimpi svengi, avausraidan The Wayfaring Stranger / Shades of Bluen tummempi gospel tai Tenderlyn herkkä balladitunnelma – tuolla biisillä on myös aivan erinomaisen herkullinen Eskolan flyygelitorvisoolo.

Rumpali Tuomas Timosen panos on tärkeä levyn kokonaisuuden dynamiikan kannalta. Väkevämpien rumpurytmien vetämät Mongo Santamaria -klassikko Afro Blue ja afrikkalaista rymiikkaa sykkivä Hear Me Plead ovat levyn avainhetkiä.

Jos Closurea ja Myaa vertaa toiseen viime vuosien kotimaiseen suosikkijazzlaulaja Aili Ikosen viime aikaisiin levyihin niin Mya on näistä kahdesta tummempisävyinen ja hieman ajattomampi vaikka molempien juuret ovat vahvasti perinteessä kiinni – molemmille riittää Suomen jazz-kentällä tilaa.

Levyn kappaleet ovat pääosin Myan ja Puolitaipaleen omaa sävellys- ja sanoitustuotantoa muutamia lainoja lukuunottamatta. Myan sävellykset tuovat paikoin Stevie Wonderin vahvasti mieleen. Ihan uskottavaa tavaraa, joskaan ei niin hirveän persoonallista. Ammattitaitoa pursuava suoritus kuitenkin joka nousee keskikastin yläpuolelle mieleenjäävien, tunteikkaiden kohokohtien voimalla.

Nina ja bändin voi bongata livenä lähitulevaisuudessa seuraavasti:

07.8. Jazzjatkot / Allas Helsinki
20.8. Turku Jazz Festival
21.9. – 1.10. Jazzliiton kiertue
24.9. Flame Jazz Cruise 9
29.10. Savoy–teatteri, Helsinki

Uutta levyä voi tilata Levykauppa Äxästä tai kuunnella Spotifysta.

  • Nina Mya, laulu
  • Jukka Eskola, trumpetti ja flyygelitorvi
  • Petri Puolitaival, saksofoni ja alttohuilu
  • Henri Mäntylä, piano
  • Jori Huhtala, basso
  • Tuomas Timonen, rummut