Nikita Rafaelov – Spirit of Gaia

Pianisti Nikita Rafaelovin – jonka Helsingin jazzelämää tuntevat saattavat tuntea paremmin nimellä Nikita Naberukhin – kokeellinen pianolevy Spirit of Gaia on tietyllä tavalla yksinkertaista. Rafaelov käyttää levyn yhdeksällä raidalla usein looppeja ja preparoitua pianoa luodessaan erilaisia äänimaisemia ja lopputulokset ovat looppauksen hypnoottisen toiston ansiosta minimalistisen rytmikkäitä, mutta myös kiehtovan monikerroksisia.

Levyn avaava nimiraita on juhlava heleine kaikuvine pianoineen. Siihen vahvan kontrastin muodostaa seuraava Gnaw jonka loopatussa preparoidussa pianossa on rautaromun kolketta ja  vaaran tuntua – sinänsä yksinkertainen raita raidalta rakentuva rytmikäs raita, mutta monikerroksisesta rytmikoneesta kasvaa yksi levyn kohokohdista.

Ehkä laajemmassakin mittakaavassa vaihtelu juhlavan ja korvalle vaivattoman minimalismin ja enemmän korvaa haastavan dissonanssin on levyn liikkeessä pitävä voima. Looppien ja vahvasti toistoon perustuvan musiikin yleinen haaste on kuulijan mielenkiinnon säilyttäminen – Spirit of Gaia välttää pahimmat sudenkuopat miellyttävän vaihtelevalla materiaalilla joskin pienet tunnelmakuvat yhteen nitovaa ajatusta jää kaipaamaan.

Kokonaisuutena Spirit of Gaia on kuitenkin varin onnistunut soolopianolevy – isolla paletilla ja laajalla näkymyksellä minimalistista, tuntuu sopivalta  että levy päättyy pieneen kunnianosoitukseen Erik Satielle.

Levystä on julkaistu fyysisenä erittäin pienen painoksen LP, kasetti ja CD -julkaisut joita saa julkaisija Gotta Let It Outin Bandcampista.

  • Nikita Rafaelov – piano, elektroniikka