Nicolas Kummert – La Diversité

Belgialainen saksofonisti Nicolas Kummert saattaa olla suomalaisia jazzmuusikoita seuraaville tuttu jo vuosituhannen alusta Alexi Tuomarilan kvartetista tai viime vuosilta Tuomarilan kanssa yhdessä johtamastaan Drifter -kokoonpanosta. Nyt Drifteriä ja Tuomarilan trioakin julkaisseen Edition Recordsin kautta ilmestyvä La Diversité on Kummertin ensimmäinen levy kokoonpanon johtajana.

Kummertin keskeinen aisapari levyllä on Beninissä syntynyt kitaristi Lionel Loueke, joka vieraili Suomessa viime syksynä Tampereella Dave Hollandin Aziza -kokoonpanossa ja on tulossa kesällä Poriin Herbie Hancockin kokoonpanossa. Loueke tuo kokoonpanoon monia mausteita länsiafrikkalaisen kitaramusiikin kiehtovista sävyistä akustiseen tunnelmoiuntin ja monipuoliseen jazz-perinteestä ammentavaam moderniin kepittelyyn.

Levyllä on jazz-julkaisuksi poikkeuksellisen monta raitaa – 14 raitaa tuntuvat usein mukavilta pieniltä suupaloilta, useamman kerran sama teema tulkitaan niin kvartettina – bassossa Nicolas Thys ja rummuissa Karl Jannuska – kuin duonakin. Tämän käsittelyn saavat mm. lainakappaleet Erik Satien Gnossienne ja Leonard Cohenin Hallelujah. Omista teemoista We’ll Be Alright ja And What If We’re Not muodostavat hauskan parin jossa bändin kanssa rokataan raskaammalla kädellä dueton ollessa rennompi akustinen funk-jamittelu.

Levyllä on sympaattinen makustelun meininki, joskin kokonaisuutta vahvemmin yhteen sitovaa punaista lankaa jää kaipaamaan. Parhaimmillaan levy on aidon tuntuisissa musiikillisissa kohtaamisissa joissa on aidon inhimillisen kohtaamisen maku. Diversity Over Purity niinkuin yksi levyn kappaleista sen ilmaisee.

Uutta levyä voi ostaa Bandcampin kautta tai kuunnella Spotifyssa.

  • Nicolas Kummert, tenorisaksofoni
  • Lionel Loueke, kitara
  • Nicolas Thys, basso
  • Karl Jannuska, drums