Naïssam Jalalin hiljainen musiikki pysäytti Savoyssa

Viimeisimpien rajoitusten poistamisen jälkeen alkavat nyt avautua myös kansainväliset artistivierailut ja kiertueet. Ensimmäisenä tälläkin kertaa on asialla Vapaa äänet joka heti tilaisuuden tullen toi syyrialaistaustaisen ranskalaishuilisti Naïssam Jalalin trioineen 13 keikan Suomen ja Baltian kiertueelle, pianossa Leonardo Montana ja bassossa moneen kertaan Vapaat äänet -yhteyksissä Suomessa nähty Claude Tchamitchian. Ohjelmisto perustui Victoires du Jazz -palkittuun Quest of the Invisible -levyyn.

Alkuspiikissä Vapaiden äänien Charles Gil esitti kontrastina kahteen kertaan jo siirtyneen kiertueen ohjelman kiireisyyden ja musiikin meditatiivisenkin rauhoittuneen tunnelman ja tämä olikin puolitoistatuntisen setin yli kantanut vaikutelma. Jalalin musiikki on herkkää ja inhimillistä, erilaisin huiluin ja sanattoman laulun keinoin tulkittua kiireetöntä musiikkia. Välispiikit taustoittivat sävellyksiä ja paljastivat musiikin filosofisen taustan. Jalalin jopa minimalistisessa musiikissa elää pienen ihmisen suuria ajatuksia elämästä ja ihmisyydestä.

Trion soitossa erityisesti paikoin pääsi loistamaan Tchamitchianin bassonsoitto jossa on poikkeuksellista melodista voimaa. Useita soolobassolevyjä julkaissut soittaja osoitti soittonsa ilmaisuvoiman sortumatta musiikin henkeen huonosti sopivaan soolorevittelyyn.

Konsertti oli herkkä ja tunnelmallinen hetki levottomassa ajassa.

Kiertue jatkuu Suomessa seuraavasti.

  • Ke 23.2. klo 19 Tampere, G Livelab
  • To 24.2. klo 19 Seinäjoki, Kalevan naveta, Hugo-sali / Jazzoikoon!
  • Pe 25.2. klo 19 Äänekoski, Suolahtisali
  • La 26.2. klo 19 Joensuun Musiikkitalvi, Carelia-sali / Jazzkerho 76 ry
  • Su 27.2. klo 18 Savonlinnan Kulttuurikellari / Olavinjazz
Keikan jälkeen Jalalin LP:t ja CD:t kävivät kaupaksi
  • Naïssam Jalal – huilut, laulu
  • Leonardo Montana – piano
  • Claude Tchamitchian – kontrabasso

Naïssam Jalal – Quest of the Invisible Savoy-teatterissa 23.02.2022