Mikko Sarvanne Hip Company – Mikko Sarvanne Hip Company

sarvanne

 

Mikko Sarvanne Hip Companyssa on jotain poikkeuksellista nuorten muusikoiden bändiksi. Lupaavia nuoria alle kolmikymppisiä jazzareita Suomessa on toki paljon muitakin, mutta tässä Hip Companyn ensilevyssä on jotain erityistä persoonallista särmää joka toimii niin että Jazzpossulle ainakin tulee levyn kuuntelemisesta jotenkin erityisen hyvä mieli.

Tämän ”pienen big bandin” soundissa ja musiikin muodossa sinänsä ei ole mitään mullistavaa –  varsin perinteisen jazzin pelikirjan opeilla liikutaan ulkoisesti. Se jokin on jotain autenttista Helsingin kokoisen pienen urbaanin ympäristön värinää. Ehkä parhaiten sitä ruumiillistaa levyn kappaleista erottuvin, spoken word -taiteilija Jussi Pelkosen kanssa tehty Varsapuistikko 8:00 jonka runollisessa tekstissä on realistisen makuista nuoruuden röyhkeydellä toteutettua urbaania kevyttä dekadenssia. Homma voisi lipsahtaa teennäiseksi, vaan eipä lipsahda – siinä on jotain nuoren tekemisen aitoutta.

Mies sävellysten ja sovitusten takana on nimihenkilö Mikko Sarvanne. Mieleen tulevat kokeneemmasta kaartista Valtteri Pöyhönen ja muista nuorista nimistä Sointi Jazz Orchestran Rasmus Soini, mutta Sarvanne raivaa jazzkenttään oman tilansa. Jotain henkistä linkkiä vanhaan – Jazzpossun mieleen tulee jotenkin semmoinen 60-luvun ja 70-luvun alun Otto Donner/Christian Schwindt viba – mutta toteutettuna niin että homma kuulostaa erinomaisesti nykypäivän nuorten helsinkiläisten jutulta.

11 henkisestä soittajistosta komppiosaston väki on saanut viime aikoina tunnustusta – rumpali Sami Nummelalle myönnettiin juuri äskettäin tämän vuoden Erik Lindströmin apuraha ja basisti Mikael Saastamoinen soittaa tämän vuoden Young Nordic Jazz Comets -karsinnan voittaneessa Katu Kaiku -triossa.

Muuten bändin hahmot eivät vielä ole kovin tuttuja nimiä – muutama puhaltaja vaikuttaa myös yllämainitussa Sointi Jazz Orchestrassa. Epäilemättä tulevaisuuden nimiä joukossa kuitenkin on joten laitetaan nimet korvan taakse tulevaisuutta varten. Persoonat nousevat varmasti myös paremmin esille keikoilla jotka olen tähän mennessä onnistuneesti väistänyt jos jazzkulkuetta Sture Jazz Barilta Ääniwalliin viime joulukuun We Jazz -festareilla ei lasketa vaikka muutama korkeamman profiilin juttu onkin jo takana tuolloin bändille myönnetyn We Jazz Rising Star palkinnon siivittämänä. Ehdottomasti täytyy siis bändi nähdä tulevilla Viapori Jazz -festareilla!

Hyvää taitavaa, sympaattista ja persoonallista tavaraa – ei enempää voi nuorten muusikoiden kokoonpanon ensilevyltä vaatia.

Uusi levy nyt saatavilla vaikkapa Levykauppa Äxästä. Seuraava keikka siis Viapori Jazzeilla 29.8. Liput myynnissä nyt.

 • Joona Kilponen: trumpetti
 • Tomi Nikku: trumpetti
 • Kirsi-Marja Harju: trumpetti
 • Miika Hyttinen: pasuuna
 • Frans Thomsson: alttosaksofoni
 • Ukko Heinonen: tenorisaksofoni
 • Erik Hippi: tenorisaksofoni
 • Anni Thomsson: baritonisaksofoni
 • Teemu Kekkonen: piano
 • Mikael Saastamoinen: basso
 • Sami Nummela: rummut
 • Mikko Sarvanne: sävellykset, sovitukset ja orkesterin johto