Martti Vesala Soundpost Quintet Koko Jazz Clubilla

Lauantaina 21.1. trumpetisti Martti Vesalan johtama Soundpost Quintet saapui Helsinkiin Koko Jazz Clubille Jazzliiton kiertueensa kahdeksantena etappina. Kiertueella bändi juhlistaa Helsinki Soundpost levyn ilmestymistä, mutta ei ole jäänyt lepäämään laakereillaan sillä nyt kuulemma toinenkin levy on purkissa ja ilmestyy toivottavasti noin vuoden päästä.

Bändi oli hyvällä tuulella ja soitto svengasi vapautuneesti ja itsevarmasti. Musiikissa kaikuivat vahvasti 60-luvun keski- ja loppupuolen postbopin sävyt – Miles Davis, Wayne Shorter ja Herbie Hancock kävivät monesti mielessä. Soundpost Quintet malttaa soittaa perinnetietoisesti liikaa kikkailematta – tämä palkitaan ja tuon yhden jazzmusiikin kultakauden tyyli ei tunnu lainkaan vanhentuneelta, hienostunutta jazzin taikaa.

Solistina pisimmän korren veti kokoonpanon vanhin kettu – Petri ”Pope” Puolitaival – tenorisaksofonillaan ottaen muutamaankin otteeseen kutkuttavia riskejä. Huonoja eivät kuitenkaan olleet Vesala vaskineen ja pianisti Joonas Haavisto. Rumpali Ville Pynssikin pääsi encorebiisissä Headfirst näyttämään soolotaitojaan – yleisö osasi arvostaa.

Yksittäisistä kappaleista positiivisemmin mieleen jäivät Decline ja komea levyn päätösbiisi Yamal joka tuntui livenä entistä dramaattisemmalta.

Tällä hetkellä tämä kokoonpano on tiukasti Suomen kärkikahinoissa kuuntelijoille jotka kaipaavat jazziin perinteisempää bop-svengiä.

Bändin kiertue jatkuu vielä ensi perjantaina 27.1. Ylläksellä Ylläs Jazz & Blues tapahtumassa. Uutta Helsinki Soundpost -levyä saa hyvin varustelluista levykaupoista.

  • Martti Vesala, trumpetti
  • Petri ”Pope” Puolitaival, tenorisaksofoni
  • Joonas Haavisto, piano
  • Juho Kivivuori, basso
  • Ville Pynssi, rummut