Martti Vesala Soundpost Quintet – Helsinki Soundpost

vesala_soundpost

Trumpetisti Martti Vesala on tuttu nimi joidenkin vuosien takaa Maratone Quintetin johtajana. Vesalan toinen kokoonpano Soundpost Quintet on perustettu jo 2011, butta esittäytyy nyt maailmalle ensimmäisellä levyllään Helsinki Soundpost. Maratonesta mukana on basisti Juho Kivivuori, muuten miehitys on Suomen jazzpireissä korkeamman profiilin soittajiin kallellaan – tenorisaksofonissa ja huilussa Petri Puolitaival, koskettimissa Joonas Haavisto ja rummuissa Ville Pynssi.

Uudessa levyssä on kypsyysnäytteen tuntua Vesalan aiempaan musiikkiin verrattuna – maali on asetettu korkealle, jo toinen biisi vahvasti osoittaa, että yksi suurista innoittajista on Miles Davisin legendaarinen ’toinen suuri kvintetti’ 60-luvulta ja Wayne Shorterin sävellykset, Decline on nimittäin sen verran vahvasti Pinocchio -biisistä ja 60-luvun puolen välin post-bop hengestä innoittunut.

Lumi -kappaleen abstraktimpi tunnelma vie mietteet ajassa eteenpäin. Siinä on pohjoista selkeälinjaisuutta – ehkä vähän kuin 70-luvun Jukka Linkolaa ripauksella tai muutamalla Edward Vesalaa.

Toinen 60-luvun voimahahmo kummittelee Headfirstin taustalla – Joonas Haavisto pistää semmoiset McCoy Tyner -henkiset modaaliset tunnelmat pystyyn pianollaan, että John Coltranen musiikki tulee vahvasti mieleen – tai ehkäpä Freddie Hubbardin Blue Spirits, on kuitenkin Vesalankin soitto niin vahvaa.

Näillä suuntaviivoilla levy jatkuu toisellakin puoliskolla – 60-luvun post-bopin abstraktia tunnelmaa ja perinteistä, konstailematonta akustista jazz-soundia, mutta kuitenkin kokonaisuutena modernimmalla otteella, selvästi 60-luvun tyyleihin viittaavat kappaleet jäävät noihin muutamaan. Sinänsä tuoretta tuulahdusta kotimaisella jazz-kentällä, näin tyylipuhdasta post-bop traditioon nojaavaa musiikkia ei niin hirveästi Suomessa ole levytetty.

Levy tuntuu avaukselta pikemmin kuin päätepisteeltä – kiinnostus live-esiintymistä ja tulevia julkaisuja varten on herännyt.

Bändin voi kohdata livenä Jazzliiton kiertueella ympäri Suomea 9. – 22.1.2017.

Uutta levyä myyvät Digelius ja Levykauppa Äx. Sitä voi myös kuunnella Spotifysta.

  • Martti Vesala, trumpetti ja flyygelitorvi
  • Petri Puolitaival, tenorisaksofoni, huilut
  • Joonas Haavisto, piano, Rhodes
  • Juho Kivivuori, basso
  • Ville Pynssi, rummut, lyömäsoittimet