Jussi Fredriksson Trio julkaisi uuden levynsä Koko Jazz Clubilla

Aktiivisena kulttuuripoliittisena toimijanakin kunnostautuneen pianisti/rumpali Jussi Fredrikssonin trion toista levyä on kypsytelty jo hetki. Kolmikon esikoinen ? julkaistiin 2014 ja toinenkin levy äänitettiin jo 2016. Nyt levy on julkaistu ja julkaisua juhlistettiin keikalla Helsingin Koko Jazz Clubilla jossa kuultiin paitsi kaikki kuusi uutta Fredrikssonin omaa sävellystä myös ensilevyn materiaalia.

Fredrikssonin soittokumppanit ovat kuuluneet jo ennen tätä levyä suomalaisen jazzvuoden 2018 kuumimpiin nimiin – sekä basisti Jori Huhtalan oman Jori Huhtala 3 -trion levy kuin rumpali Mika Kallion duolevy Verneri Pohjolan kanssa kuuluvat vuoden suurimpiin jazztapauksiin.

Tältä vuodelta trion jäseniltä löytyykin siis jo takaa paljon kiertuekilometrejä ja keikan ensimmäisen biisin Brick by Brick virratessa lavalta yleisöön kävi jo hetken ajan mielessä, että onkohan Huhtalalle jäänyt leaderivaihde päälle – sen verran voimakasta oli bassotyöskentely. Myös Kallion pitempi soolohetki Mercuriuksen alussa tuotti värisyttäviä hetkiä.

Edelliseen levyyn verrattuna tuntui että uusi materiaali pursui dynamiikkaa ja näin heti kättelyssä paikoin uudet biisit iskivät hienosti – erityisesti Brick by Brick ja toisen setin High joka yhdisti polveilevampaa jazz-ilmaisua välillä vallan ottavaan toiveikkaan iskevään ja pop-maiseen sointukulkuun  olivat hienoja kokonaisuuksia.

Muutama kappale tarjosi selkeää tyylillistä vaihtelua – kulmikkaasti svengaava Maybe Tomorrow oli vahvasti Thelonious Monk -henkinen veto ja Actionissa homma lähti melkein lapasesta kuumeiseen tempoon vedettynä melkin jo freen puolelle menevänä hurjasteluna.

Kokonaisuutena julkkarikeikka ja uuden levyn ensimmäinen kuuntelu loivat vahva fiiliksen, että tämä trio on parantanut edellisestä ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa niin yhteisten keikkojen myötä materiaali paranee keikka keikalta tästä eteenpäin. Monin puolin trio yhdistelee hyvin moderneja tyylejä ja perinteistä svengaavaa jazzia, joskin vielä tyylillistä vaihtelua tuodaan yhtenäisen kokonaisuuden heikentymisen kustannuksella.

Uutta levyä myy mm. Levykauppa Äx. Suomessa trion voi nähdä livenä seuraavan kerran Turussa Flame Jazz -keikalla 18.5.

  • Jussi Fredriksson – piano
  • Jori Huhtala – basso
  • Mika Kallio – rummut

Jussi Fredriksson Trio Koko Jazz Clubilla 12.4.2018