Jussi Fredriksson Trio – ?

fredriksson_trio_qm

Ulkonaisesti pianisti-monitoimija Jussi Fredrikssonin uuden trion levy ? on kovin arvoituksellinen jo nimestä lähtien. Levyn kannessa lehmät lentävät ja silinterihatusta nousee arvoituksellinen  ? itse – outoa ja uhkaavaakin.

Levyn musiikki onkin sitten aivan toista maata. Kuten jazzin ystävät hyvin tietävät ennalta-arvaamattomuus, odottamattomiin olosuhteisiin reagointi ja sattumakin ovat improvisaation kautta jazzin suola ja täten äärimmäisen tervetullut elementti negatiivisen epävarmuuden sijaan.

Uudessa triossa Fredrikssonin rinnalla soittaa miehiä joilta voisi odottaa yllätyksellisiäkin vetoja – bassossa monissa yhteyksissä viime aikoina vakuuttanut Jori Huhtala ja rummuissa avant-gardemmasta maustaan tunnettu Mika Kallio, mutta kovin yllätykselliseksi levyä ei voi sisällöltään pitää vaan kyseessä on intiimiä ja lämmintä pianojazzia, jota kuunnellessa tulee mieleen, että takkatuli ja upottava nojatuoli voisivat olla nyt paikallaan. Ei ole liian kiire ja soitossa on enemmän itsevarmuutta joka saa kuulijan luottamaan siihen että epävarmoistakin paikoista kyllä selvitään kuin osaamisen rajoja tavoittelevaa uhkarohkeutta.

Muiden puuhiensa muusikkona, konserttijärjestäjänä ja uuden jazzmusiikin julkaisijana jne. ohella Fredriksson jatkaa myös Sibelius-Akatemiassa tohtorinopintojaan ja ensi kuussa 12.12. pidetään Musiikkitalolla ensimmäinen jatkotutkintokonsertti juuri tämän trion kanssa. Liekö suurempaa asiayhteyttä sävellystyön puolella vai vain kuulijan omaa keksimää, mutta levyn monissa biiseissä on pientä tutkielman makua – alkupuoli tuntuu enemmän kokoelmalta yksittäisiä ideoita kuin kokonaiselta eheältä levyltä.

Levy nousee kuitenkin hienosti siivilleen lopun lähestyessä ja kaksi viimeistä biisiä – Dudi, Dudi (jossa kuullaanmyös erittäin hienoa rumputyylittelyä Kalliolta) ja Confusion Part II ovat tyydyttäviä kokonaisuuksia. Erityisesti levyn lyhin päätöskappale jättää fiiliksen että levyhän loppui ihan kesken vasta kun alettiin päästä vauhtiin.

Uutta levyä myyvät Digelius ja Levykauppa Äx. SItä voi kuunnella myös Spotifysta. Livenä trion voi bongata seuraavan kerran yllä mainitusta Fredrikssonin jatkotutkintokonsertista.

Soolona Jussi Fredrikssonin voi bongata We Jazz 2014 -festareilta osana avajaiskonserttia 8.12 jossa muina esiintyjinä Avishai Cohen Triveni ja Serenity Ensemble.

Trio Fredriksson
Photo: Saara Salmi
  • Jussi Fredriksson, piano
  • Jori Huhtala, basso
  • Mika Kallio, rummut