Jukka Perko Avara – Invisible Man

perko-invisible-man

Saksofonisti Jukka Perkon Avara -trio tunnetaan virsitulkinnoistaan. Uusi levy Invisible Man on materiaaliltaan maallisempaa ja myös kansainvälisempää – vuosien varrella Perko on usein kunnostautunut suomalaisen kulttuuriperimän syväluotaajana oli sitten lähtökohtana virret tai Olavi Virta ja edellinen Iiro Rantalan kanssa tehty saksalaisen ACTin julkaisema duo-levy It Takes Two to Tango oli sekin täynnä suomalaisille tuttuja kappaleita, nyt lainakappaleina kuullaan kansainvälisiä aikuisrockhittejä: Eric Claptonin Tears in Heaven ja Peter Gabrielin Don’t Give Up.

Virsitulkinnoista tuttu melodinen ja rauhallinen tunnelma on ennallaan – levollista musiikkia hiljaisiin hetkiin. Teemu Viinikaisen akustinen ja Jarmo Saaren sähkökitara luovat Perkon tutulle alttofonille hyvät puitteet. Saari tuo paikoin sähkökitaran efektein musiikkiin pientä karheutta, mutta intensiivisimmilläänkin trion musiikki on varsin seesteistä. Edelliseen virsilevyyn verrrattuna vähemmän kaikuvassa äänimaailmassa Viinikaisen ja Saaren kitaroiden vuoropuhelua on helpompi seurata. Etenkin jazz-kuvioissa harvinainen sähkö+akustinen kitarapari toimii.

Kuulun itse ihmisryhmään jonka mielestä Tears in Heaven jazzlevyllä on enemmän uhka kuin mahdollisuus, mutta seesteisen Avaran musiikki tuntuu hyötyvän yhteyksistä muuhun musiikkikulttuuriin. Tutut melodiat nostavat tulkinnan omaleimaisuuden esille.

Perko nousi 80-luvulla tunnetuksi Charlie Parkerin tuotannon tuntevana itseoppineena nuorena taitajana. Keikoilla Perkon vauhdikkaampaa bebop-puolta vieläkin kuulee, mutta levypuolella pehmeä linja jatkuu tälläkin julkaisulla. Särmää jää sinänsä kaipaamaan vaikka tähän Avara-proggikseen se ei välttämättä sopisi – hieman oudolta nimittäin kuulostaa tässä kontekstissa Nameless Angel -kappaleen lopun Saaren yllättävä säröllä soitettu blues-fiilistely.

Uusi levy ilmestyy 27.5. Sitä voi ennakkotilata Levykauppa Äxästä tai Naxos Directistä.

Livenä Avaran voi kohdata Lonnan saarella 17.7. osana We Jazzin kesäkonserttisarjaa – lisätietoja tästä sarjasta tulossa We Jazzilta lähitulevaisuudessa. Levykauppa Äxän sivuilla on myös mahdollisuus osallistua kilpailuun josta voi voittaa tähän konserttiin liput.

  • Jukka Perko, saksofoni
  • Teemu Viinikainen, akustinen kitara
  • Jarmo Saari, sähkökitara