Joonas Leppänen – Alder Ego

Rumpali Joonas Leppänen tunnetaan parhaiten Big Bluen yhteyksistä, nyt on ilmestynyt Leppäsen ensimmäinen omaa nimeä kannessa kantava levy rumpalin omia sävellyksiä esittävältä Alder Ego -kokoonpanolta.

Alder Egossa soittaa joukko eri kokoonpanoissa kykynsä näyttäneitä muusikoita – saksofonisti Jarno Tikka joka on viime aikoina säväyttänyt erityisesti OK:KOssa, trumpetisti Tomi Nikku joka muistetaan viime vuoden mainiolita levyiltä niin Bowman Triosta kuin Maxxxtetistakin ja basisti Teemu Åkerblom joka on johtanut paitsi omaa kvartettiaan myös soittanut mm. Fredatorissa ja Fifth Avenuessa.

Viime vuosikymmenellä suomalaisen jazzin aallonharjalle nousi Ricky-Tick jengi – silloin tanssittavuus ja rytmikkyys olivat usein pinnassa. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että vuosi vuodelta enemmän mielenkiintoisimpien jazzjulkaisujen joukossa valtikka siirtyy hieman nuorempien haltuun. Ajan henki tuntuu siirtyneen taas kunnianhimoisimpiin sävellyksiin ja rohkeana improvisointiin.

Näitä puolia on vahvasti Alder Egossakin mukana ja levyhän kuulostaa aivan mainiolta ja siinä on poikkeuksellista itsevarmuutta. Erityisesti puhaltajat Tikka ja Nikku ovat levyllä vahvimmillaan. OK:KOn ja tämän levyn jälkeen Jarno Tikasta on ehkä tullut oma suosikkini oman sukupolvensa saksofonisteista Suomessa, hienoja kaavoiihin kangistumattomia sooloja kuullaan tälläkin levyllä.

Leppäsen sävellykset ovat pohdiskelevia – pieni jännite väreilee usein ilmassa, 60-lukulaisen post-bopin henkeä on ilmassa. Kappaleissa ja koko 36 minuuttisessa levyssä on hyvä rytmitys – melko matalalla liekillä poristaan, mutta ei tehdä liian pitkäpiimäistä, kappaleissa on usein mukavaa rytmitystä moneen eri osaan joka pitää kuulijan mielenkiinnon yllä.

Levyllä vierailee kahdella kappaleella myös harmonikkataiteilija Harri Kuusijärvi – bändin soundiin harmonikka sopii yllättävänkin luontevasti. Usein harmonikkaprojekteissa on mukana kaikenlaista kokeellisuutta, mutta tämä levy näyttää hienosti että aivan suoraviivaisesti kvintetin harmoniasoittimena harmonikka tuo mukavan lisäsävyn soundiin.

Mikä parasta norjalaisen AMP Musicin – joka muuten julkaisi myös OK:KOn uutukaisen – julkaisema levy kuulostaa aivan erinomaiselle – soittimet ovat hyvin tasapainossa ja nyanssit erottuvat – kuunnelkaapa vaikka hieman mystisissä sfääreissä leijuva lyhyt raita Timelapse

Jos on Big Blue ollut omalla sarallaan Suomen huippukokoonpanoja tällä vuosikymmenellä ja kerännyt paljon kansainvälistäkin huomiota, niin kehtaan väittää että Alder Ego painii vähintäänkin samassa sarjassa – vuoden kotimaista kärkeä tähän mennessä.

Levyä voi tilata CD:nä CDONista, digitaalisena iTunesista  tai kuunnella Spotifysta.

  • Joonas Leppänen, rummut
  • Jarno Tikka, saksofoni
  • Tomi Nikku, trumpetti
  • Teemu Åkerblom, basso
  • +Harri Kuusijärvi, harmonikka