Joona Toivanen Trio – November

toivanen_trio

 

Jazzpiireissä herättää keskustelua säännöllisesti suomalaisen jazzin näkyvyys ja sen herättämät mielikuvat ulkomailla. Suomi niputetaan usein Norjalaisen ’vuonojazzin’ kanssa samaan pohjoismaisen puhdaslinjaisen viileyden nippuun, joka ei kaikkia monipuolisen jazzkentän toimijoita miellytä.

Näitä mielikuvia ei ainakaan heikennä italialaisella Cam Jazz -merkillä syyskuun 11. julkaistava pianisti Joona Toivasen trion viides levy November, joka huokuu pohjoista viileyttä kannen ulkoasusta, jossa Toivanen, basisti Tapani Toivanen ja rumpali Olavi Louhivuori istuvat sohvalla pipoineen ja kaulahuiveineen ulkona suojatiellä haalean viileässä värimaailmassa aina varsinaiseen musiikilliseen sisältöön asti.

Tätä kirjoittaessa on sateinen maanantaipäivä ja kuuman keskikesän jälkeen tunnelma on siirtynyt jo vahvasti syksyyn. Levy kuulostaa näissä tunnelmissa erinomaisen hyvältä. Erityisesti korvaa miellyttää Louhivuoren rumpujen soitto joka ropisee ja väreilee kevyen sateen lailla. Siinä on vahva käsityön leima. Bassossa Tapani Toivanen ottaa hienosti ohjat käsiinsä Behind Her Eyes –biisissä, joka nousee yhdeksi levyn kohokohdista.

Liekö alkanut syksy virittänyt liian viileisiin tunnelmiin, mutta levyn loppupuolen pirteämpi raita Two Steps Aside tuntuu sopivan huonosti. Paluu pelkistettyyn melankoliaan Beyonder -raidalla tuntuu tervetulleelta.

Uuden levyn julkaisupäivä on 11.9. Sitä voi nyt tilata ennakkoon Joona Toivasen kotisivujen kautta.

Joona Toivanen Trio

  • Joona Toivanen, piano
  • Tapani Toivanen, basso
  • Olavi Louhivuori, rummut