Joona Toivanen Trio – Both Only

Joona Toivanen Trio on toiminut jo 25 vuoden ajan samalla kokoonpanolla – Joona Toivanen pianossa, Tapani Toivanen bassossa ja Olavi Louhivuori rummuissa. Suurinpiirtein saman pituinen kaari kun Esbjörn Svensson Trion esimerkistä on muodostunut jo jonkinlainen eurooppalaisen minimalistisen pianotrion perinne.

Toivasen trio on aina ollut ilmaisussaan hillityn minimalistinen, mutta uusi We Jazzin julkaisema levy Both Only vie ilmaisun aimo harppauksen elektronis-sävytteisen ambientin suuntaan. Tyylillinen kehitys on pitänyt trion mukana ajassa, uuden levyn hienovaraiset soundit miellyttävät korvaa – tuntuu siltä että kehitystä on tapahtunut.

Tapani Toivasen jousella soitettu basso on pääosassa intron omaisessa avausleijunnassa Both Only. Joona Toivasen piano tekee sisääntulonsa vasta etukäteen singlenä julkaistulla kakkosraidalla Enlightened joka paljastuu levyn edetessä räväkäksi hittibiisiksi vaikka melko vähäeleinen on sekin. Sitä seuraava Acceptance möyrii jo lähes uhkaavan oloisesti. Toivasen piano soi harvakseltaan. Both Only on pitkälti äänivärien musiikkia. Taloudellinen pianismi jättää tilaa bassolle ja rummuille näytellä pääosaa joka tapahtuu usein juuri äänivärien kautta. Äänimaailma on minimalistisuudessaan rikas ja kaikki soittimet ja trio kokonaisuutena kuulostavat hyvältä,

Levyä kuunnellessa tulee tunne että minimalismi on valttia ja vähempi on usein parempi. Kun Of Professionissa on hieman enemmän rytmistä variaatiota rytmin vaihdellessa viisi ja seitsemänjakoisen välillä se tuntuu jo liialta, sitä seuraava vapaasti leijaileva In Place tuntuu vapauttavalta.

Mutta vahvempaa kehityksen kaarta jää toisaalta levyltä kaipaamaan. Nyt levy jää kansikuvansa kaltaiseksi harmaaksi massaksi, joskin varsin kauniiksi sellaiseksi. Toiseksi viimeinen raita Except For jossa Louhivuoren hienovarainen, mutta kuitenkin intensiivinen rumputyöskentely kasvattaa jännitettä raidan edetessä kutkuttelevasti jää toivomaan vahvempia kaaria levyltä muutenkin, nyt levyä voi unohtaa kuuntelevansa.

Levyä saa We Jazzin Bandcampista – nyt saatavilla CD, LP tulossa tällä tietämällä toukokuussa. Trio tänään 25.2. julkkarikeikalla Helsingissä jaZZanti-sarjassa ravintola Laulumiehissä kello 19.

  • Joona Toivanen – piano
  • Tapani Toivanen  – basso
  • Olavi Louhivuori – rummut