JOJO – Cute

JOJO trion muodostavat pianisti Jimi Nurminen, basisti Jussi Hovilainen ja rumpali Oskari Pelli. Ensilevyllä Cute trio tulkitsee seitsemän jazzstandardia perinteisesti svengaten kompaktein sovituksin sutikomppi sauhuten – levyn kokonaiskesto on nimittäin vain noin 25 minuuttia.

Standardien levyttäminen alkoi poistua muodista jo 1960-luvulla ja tämän kaltaiset levyt ovat tänä päivänä sen verran harvinaisia, että Oscar Peterson -henkinen materiaali ja tämän päivän jazzraidoiksi lyhyet kolmeminuuttiset sovitukset ja 10-tuumaisen vinyylin pituus tuntuvat enemmän raikkailta poikkeuksilta kuin liian ohuelta tai liian moneen kertaan jo kuullulta sisällöltä.

Soittokin kulkee nuorelta triolta mainiosti. Levyn avaa Neal Heftin Count Basien orkesterille säveltämä Cute jonka menevä ja melko nopeatempoinen tulkinta kielii itsevarmuudesta. Pienet yksityiskohdat kuten tällä raidalla Nurmisen pianosoolon aloitus Surrey with a Fringe on Top –lainalla kertovat musiikillisesta huumorintajusta. Sovitukset ovat ehkä perinteistä svengijazzia, mutta aina ei mennä siitä mistä aita on matalin vaan hyvää yritystä omiin ideoihin on.

Muutama raita soitetaan duoina, I’ll Be Seeing You’n soittavat Nurminen ja Hovilainen ilman rumpuja ja vielä mielenkiintoisempi on Au Privave Hovilaisen basson ja Pellin rumpujen duettona jossa Pellin virvelirumpu seuraa lystikkäästi melodian rytmiä.

Mainitsemisen arvoinen on myös hieno lopetus erittäin nopeatempoisella tulkinnalla Donna Leestä. Vaikka JOJO ei tarjoilekaan Marian Petrescun kaltaista virtuoottista ilotulitusta niin perinteisemmän mainstream jazzin tarjonnan vähyyttä harmitteleville svengijazzin ystäville Cutea voi silti suositella tositteena, että kyllä nuoretkin muusikot osaavat vielä svengata.

Levyn digiversiota voi ostaa Bandcampista.

  • Jimi Nurminen – piano
  • Jussi Hovilainen – basso
  • Oskari Pelli – rummut