Jazzrytmejä Prahassa 5 – Milesin sähköisillä jäljillä Jazz Republicissa

Keskiviikkona paikallisista klubeista tutustuttiin Jazz Republiciin. Se oli konseptiltaan hieman erilainen kun muut – sisäänpääsy on nimittäin tälle klubille ilmainen, mutta tätä ei kyllä tarjonnan määrästä ja tunnelmasta huomannut. Jazz Republicissakin nimittäin soitto soi yli kaksi tuntia – täällä vähän yhdeksän jälkeen alkaen. Samanlaista kellaritunnelmaa löytyy kun muistakin Prahan jazzpaikoista – täälläkin baari sijaitsee eri huoneessa, varsinaisen keikkatilan lisäksi jonkun verran yleisöä mahtuu myös muihin huoneisiin. Pöytä kannattaa kuitenkin varata etukäteen tai saapua paikalle hyvissä ajoin ennen yhdeksää että saa bändiin myös näköyhteyden – keskiviikkoiltanakin klubi oli käytännössä täynnä.

Illan bändi oli nimeltään Mayflowers – bändistä tuntui olevan vaikea löytää oikeastaan mitään tietoa etukäteen netistä, tyylilajikin oli hämärän peitossa. Bändi kuitenkin yllätti todella positiivisesti vahvalla esityksellä – sähköisestä jazzista oli kyse, paljon materiaali liikkui Miles Davisin 60-luvun ja uudempien hommien ympärillä. Milesin hengessä kuultiin Michael Jacksonin Human Nature aika samaan tyyliin tehtynä kun miten Miles sen 80-luvulla soitti, myös Milesin toisen suuren kvintetin muiden legendojen post-bop kauden sävellyksiä kuultiin – mm. Herbie Hancockin modaalisen jazzin klassikko Maiden Voyage ja Wayne Shorterin Footprints.

Bändin johtaja Bharata Rajnošek soitti tenorisaksofonia, trumpettia ja huilua. Erityisesti saksofonisoitto oli väkivahvaa ja itsevarmaa – kotimaisista soittajista tulivat mieleen Eero Koivistoinen ja Timo Lassy. Koskettimissa Vít Pospíšil teki hienoa jälkeä hänkin parantaen sooloiluaan keikan edetessä. Rumpali Jiří Stivín jr teki täsmällistä työtä ja paljastui aivan hurjaksi rumpusolistiksi yhdessä komeassa soolossaan. Aivan mainio kokoonpano jos 60-luvun post-bop henki vähän 70-lukulaisissa vaatteissa kiinnostaa.

Viikon edetessä tuntuu että klubit vain paranevat – Jazz Republikin ilta oli ehdottomasti yksi reissun parhaista.

  • Bharata Rajnošek – tenorisaksofoni, trumpetti, huilu
  • Vít Pospíšil – koskettimet
  • Vladimír Kliment -basso
  • Jiří Stivín jr – rummut