Jazzpossun vinkit Pori Jazziin 2015

pj15

 

Legendaarinen Pori Jazz festivaali viettää tänä vuonna 50. juhlavuotta ja ohjelmistosta löytyy paljon mielenkiintoista jazzia. Jazzkadulla on reilun viikon verran tarjolla mittava kattaus kotimaista huippujazzia ja Kirjurinluodon pääkonserteissakin jazzin jalansija on viime vuoden tavoin vahva.

Tässä Jazzpossun neljä vinkkiä kullekin Kirjurinluodon päivälle ja muuhun tarjontaan.

pori_kartta

Cafe Jazz, Klubi-Klubben Garden & Jazz Street Stage

Reilun viikon kestävän festivaalin pääpaino mediassa tuppaa vahvasti olemaan Kirjurinluodon konserteilla joita tänä vuonna järjestetään kolmena päivänä, mutta Cafe Jazzissa, Klubi-Klubben Gardenissa ja Jazz Street Stagella järjestettävä kotimainen ohjelmisto olisi ilman Kirjuriakin maan huippu jazzfestareita.

15.7. – 21:00 – Keski-Porin Kirkko – Timo Lassy & Higher Ground
lassy_higher_ground
Timo Lassy & Higher Ground – Photo: Veli-Matti Visuri

 

Viime joulukuun We Jazz -festareiden ehkä suosituin konsertti järjestettiin ennen varsinaista festaria kun Timo Lassy ja gospel-kuoro Higher Ground vetivät Paavalinkirkon aivan täyteen väkeä. Tänä kesänä tästä proggiksesta pääsee nauttimaan nyt porissa ja loppukesästä Helsingissä Viapori Jazzeilla. Suosittelen ottamaan homman haltuun jos vähänkään gospelin ja jazzin yhdistelmä kiinnostaa.

16.7. – 22:00 – Klubi-Klubben Garden – Eero Koivistoinen Quartet

Eero Koivistoisen kvartetti on ollut tänä vuonna hyvässä livevedossa eikä alkuvuodesta uutta Hati Hati levyä julkaissutta suomalaisen jazzin legendaa kannata jättää väliin tilaisuuden tullen.

17.7. –  22:00 – Cafe Jazz – Jukka Eskola & Verneri Pohjola Head to Head

Kahden maamme huipputrumpetistin kohtaaminen on harvinaista herkkua – viime vuonna muutaman keikan tehnyt Head to Head -kokoonpano on ilmoittanut aikovansa tehdä tänä vuonna äänitteen, joten bändi kannattaa katsastaa livenä.

Joka Ilta – 01:00/viimeisenä sunnuntaina keskiyöllä – Jamit

Cafe Jazzin jamit päättävät tarjonnan jokaisena iltana. Soitto soi yöhön yhdestä eteenpäin, viimeisenä iltana keskiyöstä.

Kirjurinluoto 16.7.

Torstaina on Kirjurilla tiedossa erittäin kova jazzpäivä ja kiinnostavia kokoonpanoja menee päällekäinkin. Viime vuoteen verrattuna lavoja on yksi enemmän

13:30 – Päälava – Teddy’s West Coasters

Rumpali Teppo Mäkysen vahvasta panoksesta suomalaiseen jazziin kertoo paljon se, että miehen soittoa kuulee Kirjurinluodolla joka päivä – perjantaina kahdessakin setissä. Erinomaisen ajankohtainen on Mäkysen oma kokoonpano Teddy’s West Coasters joka julkaisee ensimmäisen levynsä juuri festivaalin aikaan.

Kahdeksanhenkisen West Coastersin lempeän harmoninen länsirannikon cool jazzista innoituksensa hakeva soitto avaa päälavan puoli kahdelta.

15:15 – Lokkilava – Juhani Aaltonen Quartet

Joulukuussa 80 vuotta täyttävän Juhani Aaltosen saksofonit ja huilut soivat vielä komeasti. Junnun bändissä Kirjurinluodolle pääsee myös jokaisella 50:llä Pori Jazz -festivaalilla soittanut rumpali Reiska Laine – liekö maailmassa montaa moiseen suoritukseen yltänyttä muusikkoa.

19:30 – Lokkilava – Marius Neset

 

neset_april
Marius Neset – Photo: Veli-Matti Visuri

Norjalaissaksofonisti Marius Nesetillä on menossa erinomainen putki huippulevytyksiä – hengästyttävän räiskähtelevä uutuuslevy Pinball on kovan jazzvuoden huippujulkaisuja ja livenä taitavan skandinavis-brittiläisen bändin soiton seuraaminen on yhtä musiikin juhlaa.

21:30 – Lokkilava – Wayne Shorter Quartet

Saksofonisti Wayne Shorter on elossa olevia jazznimiä ehdottomasti legendaarisimmasta päästä. Elokuussa 82 vuotta täyttävä Shorter ansaitsi kannuksensa 60-luvlla paitsi Miles Davisin legendaarisessa kvintetissä myös omilla Blue Note levyillään yhtenä kaikkien aikojen hienoimmista jazzsäveltäjistä. Parin vuoden takainen nyt Poriin saapuvan kvartetin kanssa tehty Without a Net -levy osoitti että vieläkin irtoaa uutta musiikkia.

Kirjurinluoto 17.7.

Jos on torstai hieno jazzpäivä niin perjantai on ehkä vieläkin hienompi – ohjelmistosta löytyy parhaasta päästä niin kotimaista kuin ulkomaistakin modernia jazzilmaisua.

13:30 – Päälava – Timo Lassy Band w/ Jukka Eskola & Panu Savolainen
15:30 – Lokkilava – Verneri Pohjola Quartet

Heti perjantain alkuun suomijazzin vuoden kovimman nimen tittelistä taistellaan Kirjurilla kun ensin päälavalla päivän avaa alkukesästä uuden Love Bullet -levyn julkaissut Timo Lassy Band ja sen jälkeen Lokkilavalle nousee alkuvuonna laajaa kansainvälistäkin huomiota Bullhorn -levyllä herättänyt Verneri Pohjola Quartet.

Iltapäivän koitoksen varma voittaja on Kirjurinluodon yleisö – tiedossa on suomalaista jazzia parhaimmillaan vuonna 2015. Pari tuntia lähes putkeen Lassyn perinnetietoista groovea ja herkkiä balladeja ja Pohjolan jylhiä melodioita ja modernimpaa tunnelmointia takaa täydellisen startin festaripäivälle.

bullhorn_kansis
Verneri Pohjola Quartet

17:30 – Lokkilava – GoGo Penguin

Jazzpossulle mieluisin festarivieras on blogin Vuoden ulkomainen jazzlevy 2014 -voittaja GoGo Penguin. Manchesterilaistrion musiikissa on hienoa modernin synteesin henkeä – jazzin luova musikaalisuus kohtaa elektronisen musiikin vaikutteet hienolla tavalla. Bändin kansainvälinen ura on ottanut uutta tuulta alleen viime vuoden Barclaycard Mercury Prize -finaalipaikan jälkeen ja bändi on tänä vuonna mitä ajankohtaisin vieras.

21:30 – Lokkilava – Ambrose Akinmusire Quartet

akinmusire_april_lzn

Viime vuoden parhaiten mieleenjääneitä livesettejä oli trumpetisti Ambrose Akinmusiren esiintyminen Espoon April Jazzeilla. Miehen edellinen Blue Note -levy The Imagined Savior is Far Easier to Paint oli melkoinen paketti musiikkia – löytyi kolme erilaista laulusolistia, minimalistista klassista ja ties mitä. Livenä bändi on kuitenkin vahvasti modernilla jazzpohjalla – meneillään olevalta Euroopan kiertueelta kuuluu että mukana on vahvasti myös uutta materiaalia.

Kirjurinluoto 18.7.

Viimeisen kirjuripäivän jazztarjonta on ehkä festarien ohkaisin, mutta mukavaa ja mielenkiintoista musiikkia riittää silti koko päiväksi.

 

15:15 – Lokkilava – Jukka Perko Jazztet

Jukka Perkon johtama Streamline Jazztet on näemmä streamlinannut nimestään Streamlinenkin pois. Linnan juhlissakin esiintynyt bändi esittelee Perkon kykyjä jazzstandardien tulkkina – puoli joka on livenä elänyt vahvasti, mutta päässyt levyille varsin harvoin.

17:15 – Lokkilava – Vijay Iyer Trio

Lauantain jazzillinen kohokohta on pianisti Vijay Iyerin trio. Alkuvuodesta ilmestynyt levy Break Stuff on painavaa asiaa alusta loppuun yhdeltä maailman seuratuimmista tämän päivän pianisteista.

19:15 – Lokkilava – Theo Croker & DVRK Funk

Ambrose Akinmusiren tavoin nouseviin amerikkalaisiin trumpetistilupauksiin kuuluu Theo Croker, jonka musiikista löytyy laaja kirjo vaikutteita smootheista tanssittavista sähköisistä grooveista tunnelmallisempaan jazziin.

20:15 – Tedin teltta – Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer

Tedin teltassa on tarjolla varsin omaperäinen yhdistelmä kun reggaen suuret nimet, komppi/tuottajapari Sly & Robbie kohtaavat norjalaisen trumpetistin ja modernien elektronisen jazzin uranuurtajan, Nils Petter Molvaerin.