Jazzpossun toukokuun 2022 soittolista

Hieman jälkijunassa saapuu luoksenne Jazzpossun toukokuun 2022 soittolista. Uutta jazzia on saatu taas hyvä satsi Suomesta ja ulkomailta.

Apple Music -versio löytyy täältä.

Hyvästi Grachan Moncur III

 • Grachan Moncur III – Air Raid
 • Grachan Moncur III – Gnostic
 • Jackie McLean – Love and Hate

Tätä listaa viimeistellessä saapui uutinen pasunisti Grachan Moncur III’n edesmenosta. Moncur oli keskeisiä hahmoja 60-luvun avant-garde jazzissa jonka soittoa kuultiin paitsi hänen omilla levyillään myös Jackie McLeanin ja Archie Sheppin levyillä tuomassa ja luomassa upeaa utuista mystiikkaa. Tärkeä soittaja yhdessä omista suosikkityylilajeistani kaikkina aikoina. Tässä muutama suosikkiraitani Moncurin tuotannosta.

Uutta jazzia suomalaisilta muusikoilta

 • Aki Rissanen Trio – John’s Sons (Live)
 • Anna Inginmaa – Murhatarina
 • Baba Ganoush Orkestra -Sneak
 • DANTCHEV:DOMAIN – The World has gone Mad my friends
 • Aleksi Kinnunen, Aki Himanen, Iiro Rantala – A Thing With Feathers
 • The Mystic Revelation of Teppo Repo – Jolkottelevat sudet
 • Aurora Clara – Clear Dawn
 • Marian Petrescu, Joel Locher, Alex Riel – Noreen’s Nocturne

Erittäin hyvältä kuulostaa näyte John’s Sons Aki Rissanen Trion tulevalta livelevyltä. Vähän pitemmässä yhdeksän minuutin riipaisussa trio pääsee näytämään taitojaan jännitteiden rakentamisessa ja pitemmän kaaren muodostamisessa – Teppo Mäkysen ja Antti Lötjösen rytmiset taidot hyvin esillä. Levy tulossa kesäkuun 24.

Laulaja Anna Inginmaa tarjoilee niin tyylikkään hämyistä ja menevämpää jazzia uudella EP:llä Film Noir. Menevää agenttijazzin meininkiä on biisillä Murhatarina.

Erilaiset musiikilliset kulttuurit kohtaavat monilla uutuuslevyillä – kansainvälisistä ja kotimaisista tai akustisista ja elektronisista aineksista luovat uutta musiikkia niin Baba Ganoush OrkestraDANTCHEV:DOMAINAleksi Kinnunen & Aki Himanen (vierailijoina Iiro Rantala ja Eero Tikkanen) ja The Mystic Revelation of Teppo Repo. Mielenkiintoinen monikansallinen fuusioyhtye on flamencon taitajana tunnetuksi tulleen suomalaislähtöisen kitaristi Raul Mannolan johtama Aurora Clara jonka musiikissa on vahva 70-luvun Mahavishnu Orchestran tunnelma, näyteraidallamme mukana myös Mahavishnu-viulisti Jerry Goodman.

Jyväskylän matalan profiilin jazzaarre Marian Petrescun etevää soittoa päästään kuulemaan jälleen levyllä kun ilmestymässä on kertaalleen Covidin takia ovensa sulkemaankin joutuneessa Kööpenhaminan legendaarisessa Jazzhus Montmartressa äänitetty livelevy. Ensimmäinen näyte Noreens Nocturne esittelee Petrescun menevää, svengaavaa ja hyväntuulista soittoa hienosti.

Ulkomaisia uutuuksia

 • Avishai Cohen – Intertwined
 • Harish Raghavan – In Tense
 • The Bad Plus – Motivations II
 • Charles Lloyd – Blood Count – Live
 • Amanda Whiting – Where Would We Be
 • Donny McCaslin – Body Blow
 • The KutiMangoes – Fire
 • Mark de Clive-Lowe – Thembi

Basisti Avishai Cohen oli noin 15 vuotta sitten yksi maailman kiinnostavimmista jazzmuusikoista, erityisesti Continuo-levy on oman aikansa keskeisiä huippulevyjä jonka tenhoa aika ei ole heikentänyt. Viimeisen 10 vuoden aikana on irronnut vähän heikommin, jokainen uusi Cohen-levy Seven Seasin jälkeen on tuntunut pieneltä pettymykseltä. Nyt on kuietnkin ehkä käsillä ainakin Seven Seasin jälkeen paras uusi levy Shifting Sands josta olen pitänyt ainakin ensimmäisillä kuuntelukerroilla kovasti.

Erittäin hyvältä kuulostaa myös ensimmäisen näytteen perusteella basisti Harish Raghavanin tuleva levy In Tense. Raghavan tunnetaan varmasti vielä parhaiten Ambrose Akinmusiren bändin pitkäaikaisena basistina, mutta turhan vähälle huomiolle jäänyt leaderidebyytti Calls for Action osoitti että Raghavan on säveltäjänä ja johtajanakin kelpo tekijä tämän ajan New Yorkista tulevassa Akinmusiren henkisessä tyylissä jota edustavat nuorista soittajista myös mm. Joel Ross (joka soittaa tälläkin levyllä) ja Immanuel Wilkins. Tämän vuosikymmenen ehkä elinvoimaisimman amerikkalaisen jazztyylin ytimessä siis ollaan.

The Bad Plus on uudistunut, uusi kokoonpano ei ole enää pianotrio vaan Reid Andersonin ja Dave Kingin kanssa musisoivat nyt saksofonisti Chris Speed ja kitaristi Ben Monder. Jotain tuttua mutta paljon uutta kuuluu tulevan levyn näytteessä Motivations II. Bändin tulevaan kiertueohjelmistoon kuuluu myös Helsinki – The Bad Plussaa kuullaan G Livelabissa 18.11.

Veteraanisaksofonisti Charles Lloyd julkaisee tänä vuonna Blue Notella kolme trio levyä, kaikki eri kokoonpanoilla. Ensimmäisellä soittavat Lloydin kanssa Bill Frisell ja Thomas Morgan. Melankolista ja vähäeleistä tenhoa kuullaan näyttebiisillä jossa tulkitaan Billy Strayhornin viimeiseksi sävellykseksi jäänyt Blood Count.

Helsingissä We Jazzeilla ihastuttaneelta harpisti Amanda Whitingilta on ilmestynyt uusi levy Lost in Abstraction, julkaisijana jälleen Jazzman Records.

David Bowie rekrytoi Donny McCaslinin Blackstar -levylle tämän jazzansioiden takia, mutta ”se Bowien levyllä soittanut saksofonisti”-leimahan siitä hieman jäi. Ihan mielenkiintoisia fuusiohommia McCaslin on sen jälkeen kuitenkin tehnyt. Tulevan levyn julkaisee Edition Records ja näytteellä Body Blow kuullaan aika hauskalla tavalla villiä fuusioiloittelua, vähän dubstep soundiakin.

Tanskalainen The KutiMangoes on julkaissut vinyyliseiskana kaksi vanhaa biisiään. En ole ihan varma miksi, mutta kuunnellaan sen kunniaksi 2014 vuoden debyyttilevyltä alunperin löytynyt Fire.

Elektro-jazz tyyppi ja DJ Mark de Clive-Lowe on julkaisemassa tribuutin Pharoah Sandersille. Ei ole mitenkään itsestään selvää ettö elektroniset mausteet sopivat Sanders-tulkintaan mutta ennakkoraita Thembi kuulostaa aika hyvältä, vähän perinteisempi jazzbändisoundi kun ehkä lähtökohdista olisi arvannut.

Avainsanat: ,