Jazzpossun toukokuun 2021 soittolista

Savoy JAZZFest 2021 ja kotimainen jazznostalgia

 • Jukka Linkola – Tottele aitaa
 • Quintessence – White Light
 • Paul Desmond – Mrs. Robinson
 • Cool Sheiks – For Mods Only
 • Bullworkers – Caravan

Tämän kevään Savoy JAZZFestin teemaksi nousi alkuperäisen ”with strings”in tilalle kotimainen jazznostalgia festarin supistuttua kolmen päivän streamtapahtumaksi. Alkuun yksi raita kuhunkin keikkaan liittyen – eilen festarit avasi Jukka Linkolan 90-luvun tentetin ohjelmiston fiilistely UMOn kokoamalla kokoonpanolla, Linkolan tentetin musiikkia ei löydy Spotifysta, joten otetaan tilalle raita Linkolan debyyttialbumilta Banana 70-luvulta. Tänään lauantaina paluun tekee 20 vuotta sitten ensi-EP:nsä julkaissut nu-soul kokoonpano Quintessence jonka jäsenet ovat tehneet merkittäviä jazzuria sittemmin – mukana siis mm. Emma Salokoski, Verneri Pohjola ja Tuomo Prättälä. Sunnuntain-iltapäivän päätöskonsertissa Jukka Perko tulkitsee Simon & Garfunkelia Paul Desmondin tapaan, tässä yksi Desmondin versioinneista.

Suomalaista 80-luvun lopun ja 90-luvun jazznostalgiaa voi kokea myös suoratoistossa – joskus lähiaikoina nimittäin palveluun on ilmestynyt Bulltone-levy-yhtiön vanhoja julkaisuja. Cool Sheiks ja Bullworkers olivat aikakauden keskeisiä groove-jazz kokoonpanoja Suomessa ja nämä levyt eivät varmaankaan ole kovin tuttuja nuoremmille sukupolville joten kannattaa tutustua.

Kotimaisia uutuuksia

 • Aki Rissanen – Vallons
 • Aki Rissanen – Omniwerk Interlude
 • Elena Mindru – Hay Moon
 • Odd Brew – Cyclus
 • AIKA – Southern Light

Yksi vuoden odotetuimmista suomalaisista julkaisuista on Aki Rissasen soololevy Divided Horizon joka ilmestyy kesäkuun 25. Levyllä kuullaan paitsi pianomusiikkia niin myös Jonte Knifin ja Jukka Ollikan Leonardo Da Vincin konseptin pohjalta suunnittelemaa ja rakentamaa Omniwerkkia joka on kosketinsoitin joka tuottaa sekä luuttumaisia näppäiltyjä että jousimaisia ääniä kahdella sormiollaa. Tässä kaksi etukäteen julkaistua raitaa jossa erilaiset soittimet esillä.

Muilla kuukauden uutuusraidoilla Elena Mindrun Hay Mooniin oman hienon lisänsä tuo puolalainen huippuviulisti Adam Bałdych, Jyväskylästä tuleva Odd Brew tarjoilee Kummapaahtoa – varsin jykevää fuusiota ja varsin mielenkiintoista modernia laulujazzia tarjoilee tanskalais-suomalainen AIKA jonka muodostavat Johanna Elina SulkunenTapani ToivanenSimon Toldam ja Olavi Louhivuori.

Ulkomaisia uutuuksia

 • Sons of Kemet – Throughout The Madness, Stay Strong
 • Joey Alexander – Summer Rising
 • Dave Holland – Bring It Back Home
 • Wadada Leo Smith, Bill Laswell & Milford Graves – Social Justice – A Fire for Reimagining the World

Vuoden kansainvälisesti odotetuimpia jazzjulkaisuja on uusi Sons of Kemetin levy. Sons of Kemet on yksi uuden brittijazzin johtotähden – Shabaka Hutchingsin – kolmesta kokoonpanosta joista kaikki ovat nousseet kansainvälisesti hypetetyiksi. Sons of Kemetin musiikissa tärkeässä osassa on karibialainen rytmiikka ja enenevissä määrin myös yhteiskunnallinen kantaaottavuus jota uudella levyllä saadaan monilla raidoilla eri rappareiden kautta.

Joey Alexanderia ja Dave Hollandia kuunneltiin viime kuussakin, mutta syytä on kuunnella lisääkin. Hollandin uusi triolevy Another Land on juuri ilmestynyt kokonaisuudessan ja Alexanderin jokainen uusi raita on nostanut ainakin omia odotuksiani tulevalle levylle – indonialaisesta lapsinerosta tuntuu olevan nyt viimeistään kuoriutumassa huippuluokan modernin jazzin tekijä omilla sävellyksillään.

Petri Haussilan TUM Records on viettänyt viime vuosina hiljaiseloa, mutta tänä vuonna aktivoitumista on tullut peräti kahden kolmen CD:n boksin verran trumpetisti Wadada Leo Smithiltä joka täyttää tänä vuonna 80 vuotta.Erittäin mielenkiintoiselta kuulostaa suoratoistopalveluissa olevan kolmannen levyn perusteella uunituore 2015-2016 äänitetty Sacred Ceremonies jossa Smithin kanssa musisoivat basisti Bill Laswell ja äskettäin edesmennyt free rumputyöskentelyn uranuurtaja Milford Graves.

Minimalisminurkkaus

 • Girls in Airports & Aarhuus Jazz Orchestra – Dovetail
 • Portico Quartet – Terrain: II
 • Natural Information Society & Evan Parker – descension (Our of Our Constrictions) IV

Minimalistisen musiikin vaikutteet kuuluvat nykyään usein jazzmusiikissakin – loppuun kolme enemmän tai vähemmän minimalismista ammentavaa uutta julkaisua. Tanskalaisen Girls in Airportsin musiikkia on tässäkin blogissa kuultu säännöllisesti vuosien varrella – hieman yllättävän vahvat Steve Reich/Philip Glass -vibat sain uudesta levystä Leap kun kuulin siltä ensin tämän raidan Dovetail.

Brittiläinen Portico Quartet oli ehkä kiinnostavinta brittijazzia kymmenisen vuotta sitten ennen tämän uusimman aallon tuloa johon yllämainittu Sons of Kemetkin kuuluu. Bändin musiikki on aina ollut jossain määrin minimalistista oli se sitten alkuajan pohjois-eurooppalaisen hillittyä tai uran kaaren keskivaiheen vahvasti elektronista. Uuden levyn Terrain soundimaaima on joltain siltä väliltä ja minimalistinen ilmaisu pitkine kaarineen huipussaan tällä uudella kolmeraitaisella.

Tämän vuoden ehkä eniten kohua herättänyt jazzjulkaisu on ollut Pharoah Sandersin ja Floating Pointsin Promises jota näillä soittiksilla kuultiin maaliskuussa. Sen haastajaksi ”puhaltajalegenda kohtaa nuoremmat minimalistit”-rintamalla on tarjottu Evan Parkerin ja Natural Information Societyn yhteisprojektia descension (Ouf of our Constrictions) ja mikäpä tarjotessa – onhan tässä jotain samaa ja aivan erinomainen levy on kyseessä joten tähän 20 minuuttiseen 2-LP version neljänteen levynpuoleen on hyvä päättää tämän kuun soittolista.

Avainsanat: ,