Jazzpossun Top 5 kotimaiset jazzlevyt 2017

Katso myös Top 5 ulkomaiset

Niin ne vaan vuodet vierivät – aika tuntuu usein rientävän nopeasti mutta taas kerran joulukuussa kun loin jo perinteisen katsauksen vuoden aikana ilmestyneisiin kotimaisiin jazzlevyihin muistui mieleen vaikka kuinka monia mukavia kuunteluhetkiä ”ilmestyikö tuokin tosiaan tänä vuonna…” -hengessä.

Ei ihan onnistunut karsinta maininnanarvoisista levyistä edes 5+10:n joten mukana on vielä kuudestoistakin levy – onhan yksi nyt sentään vain EP niin kai tämä sallitaan.

10+1 Bubbling Under:

(aakkosjärjestyksessä)

5: Olli Hirvonen – New Helsinki

Kitaristi Olli Hirvosen aika New Yorkissa on tehnyt hyvää – paikallisten muusikoiden kansa tehty New Helsinki on nimittäin vahvaa ja intensiivistä modernia kitarajazzia jota kelpaa esitellä ulkomaisillekin diggaritutuille. Hirvosen soitossa on fuusiojazzin intensiteettiä, mutta etupäässä henki on tämän vuosituhannen amerikkalaista post-boppia. Itsevarma ja kypsä esitys vielä alle kolmikymppiseltä johtajalta – tästä mentäneen vielä eteenpäinkin tulevina vuosina.

4: Joonas Leppänen – Alder Ego

Rumpali Joonas Leppänen on pitempään ollut tunnettu ensisijaisesti Big Bluen rumpalina, loppukeväästä ilmestynyt Alder Ego esittelee Leppäsen myös vahvana säveltäjänä ja johtajana. Alder Egon kappaleissa on paljon tilaa improvisoida – avaraa maisemaa – mutta paketti pysyy aina kasassa vapaammassa improraidallakin ja Harri Kuusijärven harmonikka tuo muutaman raitaan hienoa erilaista väriä.

3: OK:KO – Land E.

Onko siitä tosiaan vasta puolitoista vuotta kun O. Saastamoisen Kvartettina tämä nelikko voitti Suomen Young Nordic Jazz Comets -karsinnan? Vuoden alussa ilmestynyt levy ja sitä seuranneet keikat muutamilla merkittävimmillä jazz-festareilla – keväällä Espoon April Jazzeilla, kesällä Pori Jazzissa ja Raahen Rantajatseilla – ovat jo vahvasti vakiinnuttaneet tämän nuoren kokoonpanon suomalaisen jazzin nouseviin tähtiin. Kaikista neljästä muusikosta kuultaneen jazzin saralla vielä paljon – toivottavasti myös tämä bändi jatkaa toimintaansa.

2: Verneri Pohjola – Pekka

Verneri Pohjolan tulkinnat edesmenneen biologisen isänsä musiikista toimi monella tasolla sukupolvien musiikillisena kohtaamisena. Se tuntuu nyt levyltä jonka täytyi ennemmin tai myöhemmin tapahtua. Sekä Pekka Pohjolan sävellykset, että Verneri Pohjola Groupin muusikkojen soitto ja kyky kääntää progehtavammatkin biisit improvisaatiorikkaaksi jazziksi ovat ihastuttaneet niin Pohjola vanhemman kuin nuoremmankin faneja. Levy lunasti korkeatkin odotukset.

1: Aki Rissanen – Another North

Näinhän siinä sitten kävi, että pianisti Aki Rissasen trio uusii viimevuotisen ykköspaikkansa Jazzpossun listalla. Jos Amorandom oli upea pitkään livekeikoilla kypsytellyn materiaalin kukinto niin Another North osoittaa miten paljon tästä on Rissasen, Antti Lötjösen ja Teppo Mäkysen muodostaman trion kehitystä muusikoina ja yksikkönä. Kihelmöivien jännitteiden luomisessa tämä trio on parhaimmillaan ja lopputulos on kutkuttelevan hienoa tämän päivän jazzia jossa niin jazzin kuin klassisen musiikin vaikutteet yhdistyvät saumattomasti trion omaksi soundiksi.