Jazzpossun Top 5 Kotimaiset Jazzlevyt 2015

2015-kotimaiset

Vuoden 2015 suomalainen jazz-tarjonta oli jälleen korkeatasoinen hyvinkin laajalla rintamalla. Muutamat levyt nousivat Jazzpossulle selvästi yli muiden, mutta viiden parhaan joukkoon oli melkoista tunkua – vielä viimeisenä päivänä ennen jutun julkaisua kymmenen levyä pääsi yhdelle kuuntelukierrokselle viimeiseen välienselvittelyyn.

Ilman kunniamainintoja ei siis tälläkään kertaa selvitä – oheisen top 5:n lisäksi tunnustusta ansaitsevat ainakin Eero Koivistoinen Quartetin Hati HatiHannu Salaman & Hepa Halmeen Auringonnousun talosta helvetin kuuseen, Iiro Rantalan My Working Class HeroKasperi Sarikoski Nuancen EssenceLiberty Shipin The Wide Open Suite & Noises at Sea ja Mikko Sarvanne Hip Company.

Ei ollut hyvä jazz tänäkään vuonna vain muutaman levyn varassa – kannattaakin tutustua vuoden tarjontaan Jazzpossu 2015 -Spotify-listalla jossa mukana kaikki blogissa käsitellyt levyt mahdollisuuksien mukaan.

Muista tsekata myös Top 5 ulkomaiset.

5. Raoul Björkenheim eCsTaSy – Out of the Blue

Toisella levyllään Out of the Blue Raoul Björkenheimin eCsTaSy parantaa debyytistaan . Menobiisit menevät kovempaa ja A Fly in the House of Loven ja Zebra Dreamsin hypnoottinen tunnelmointi kuljettaa mukanaan johonkin kauas.

Monipuolinen paketti luovaa ja vahvasti säkenöivää musiikkia – riemastuttavaa ilmaisun vapautta.

Levykauppa Äx myy CD – levy löytyy Spotifysta

4. Timo Lassy – Love Bullet

Ennakkoasetelmissa Timo Lassyn odotettu Love Bullet oli vahvimpia ehdokkaita vuoden levyksi. Vuodesta jäi kuitenkin semmoinen fiilis, että materiaalia olisi saanut kypsytellä pitempään ennen studioon menoa – se on nimittäin livenä toiminut paljon vahvemmin.

Mainio levy kuitenkin Lassyn bändille ominaiseen tapaan mukaansatempaavasti svengaavaa tyylikästä jazzia. Vilpittömästi soitetut tunnelmalliset balladit Love Bullet ja Stay Close esittelevät myös hienosti Lassyn viehtymystä herkempään foniherkutteluun.

Levykauppa Äx myy CD LPlevy löytyy Spotifysta

3. Kari Ikonen Trio – Beauteous Tales and Offbeat Stories

Tuntuu, että Kari Ikonen Trion Beauteous Tales and Offbeat Stories -levyssä olisi ollut ainekset vieläkin parempaan levyyn. Monipuolinen skaala Ikosen omista sävellyksistä Coltranen Countdownin kautta armenialaisiin ja intialaisiin tunnelmiin ja tunnelmalliseen vapaaseen improvisaatioon antavat levylle huikean paletin.

Rohkea, laajakatseinen ja uskalias levy joka todistaa vahvasti piano trion laajoista mahdollisuuksista.

Levykauppa Äx myy CD LP – levy löytyy Spotifysta

2. Teddy’s West Coasters – Volume 2

Usein artistin julkaistessa liian pitkän tuplalevyn tai kaksi levyä lyhyen ajan sisään leikittelen ajatuksella miten hyvän yhden levyn olisi materiaalia leikkaamalla saanut. Teddy’s West Coastersin tapauksessa tuntuu että tuo työ on jo melkein tehty mainiolla Volume 2:lla.

Satuin aikoinaan näkemään West Coastersin neljä ensimmäistä julkista keikkaa ja tuolloin muutamia kappaleita jäi vahvasti mieleen. Erityisesti rumpali ja bändin johtohahmo Teppo Mäkysen sävellykset Saviour ja Neutra oli suuri ilo kuulla nyt levytettyinä. West Coasters ei ole pelkkä tyyliharjoitus vaan sillä on painavaa omaa sanottavaa.

Levykauppa Äx myy CD LPlevy löytyy Spotifysta

1. Verneri Pohjola Quartet – Bullhorn

Turkulainen Flame Jazz teki profeetallisen valinnan viime vuonna nimetessään Verneri Pohjolan vuoden 2015 Flame Jazz -artistiksi. Näin jälkikäteen vuosi tuntuu Pohjolan vuodelta ja loppuvuodesta ainoalta mahdolliselta haastajalta Bullhornille vuoden kotimaiseksi jazzlevyksi vaikutti Ilmiliekki Quartetin uusi levy – jossa siis Pohjolan trumpettia ja sävellyksiä myös kuullaan – joka ei kuitenkaan ehtinyt ilmestyä tämän vuoden aikana, joten valinta oli helppo.

Bullhorn on vahva levy Aki Rissasen ensimmäisistä pianosoinnuista lähtien. Melodista, ylevää, tunnelmallista ja tunteikasta modernia jazzia joka on ansaitusti herättänyt kansainvälistäkin kiinnostusta. Levy kestää myös kuuntelua mainiosti, sen kappaleet ovat soineet tasaisesti vuoden mittaan julkaisusta asti ja soivat varmasti myös pitkään tulevaisuuteen.

Levykauppa Äx myy CD LP – levy löytyy Spotifysta