Jazzpossun tammikuun 2022 soittolista

Myrskytuulet puhaltavat paitsi tänään Suomessa niin myös suoratoistomaailmassa. Niinpä tänä vuonna Jazzpossu alkaa tarjota tämän kuukausittaisen soittolistan Spotifyn lisäksi myös Apple Musicissa.

Apple Music -version tästä listasta löydät täältä

Savoy JAZZFest 2022

 • Vijay Iyer – Uneasy
 • Rebekka Bakken – I Can’t Wait to Get Off Work
 • Manu Katché – Keep Connexion

Maaliskuun alkuun kaavaillun (2-5.3.) Savoy JAZZFestin ohjelmisto on täydennetty. Jos rajoitukset eivät hommaa pilaa niin on hieno kansainvälinen kattaus luvassa.

Viime kuun listalla kuunneltiin jo ARTEMISta, Nicholas Paytonia ja Christian McBriden Inside Straightia, tässä kolme uutta lisäystä. Mielenkiintoisin niistä on viime vuoden Jazzpossun vuoden ulkomaisen levyn julkaissut Vijay Iyerin Uneasy-trio, norjalaislaulaja Rebekka Bakken puolestaan tulkitsee Tom Waitsia UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa ja Scope-yhtyeensä Savoyhin tuo rumpalisuuruus Manu Katché.

Aasinsilta

 • Sting – Dienda

Aasinsiltana Savoy JAZZFestistä uusiin kotimaisiin julkaisuihin toimikoon Sting. Kohtalokkaan 9.11.2001 päivän iltana äänitetyllä …All this time -levyllä soittaa kaksi Savoyhin yhtyeensä tuovaa leaderia – Christian McBride ja Manu Katché ja sen jazzikkainta antia on Kenny Kirklandin sävellys Dienda johon Sting kirjoitti myöhemmin sanat…

Uusia julkaisuja Suomesta ja suomalaisilta muusikoilta

 • UMO Helsinki Jazz Orchestra – Dienda
 • Tapani Rinne & Juha Mäki-Patola – Open, Pt. 1
 • Lithium – To the Stars
 • Joonas Tuuri Quartet – She Said No
 • Sylvain Rifflet & Verneri Pohjola – Déjà Vu
 • Niko Johannes – Under the Surface
 • Joona Toivanen Trio – Enlightened
 • Ilmiliekki Quartet – Kaleidoscopesque
 • Koma Saxo – Koma Kaprifol
 • Timo Lassy – Mountain Man Exit

… ja saman sävellyksen tulkitsee taiteellisen johtajansa Ed Partykan sovituksena upouudella levyllään Last Dance UMO Helsinki Jazz Orchestra. Muutenkin levyllä kuuluu Partykan kädenjälki – neliraitaisella LP:llä kaksi Partykan sävellystä ja kaksi sovitusta.

Samoilla vesillä kuin viime vuoden cross-over hittilevy Promises Floating Pointsilta ja Pharoah Sandersilta kalastavat Tapani Rinne & Juha Mäki-Patola ainakin ensimmäisen näyteraidan Open, Pt. 1 perusteella jonka jo Pitchfork aiemmin bongasi. Levy on tulossa maaliskuun alussa.

Odotukset ovat korkealla Flame Jazz Recordsilla ilmestyvälle uudelle Maxxxtet -levylle, nykyinen kokoonpano on Max ZengerTomi NikkuEero TikkanenJonatan Saarikoski ja ensimmäinen näyte Strange kuulostaa hyvältä.

Eclipseltä on tulossa monta mielenkiintoista levyä, uusia näytteitä on kuultavissa Lithiumilta (Alexi Tuomarila, Andre Fernandes,
Jonne Taavitsainen, Joonas Tuuri),  Joonas Tuuri Quartetilta ja Sylvain Rifflet’n ja Verneri Pohjolan kokoonpanolta.

Väliin pieni elektroninen välipala aivan uudelta kotimaiselta levy-yhtiöltä. Pocket Echosin julkaisutoiminnan aloittaa Niko Johanneksen EP Part of the Scenery.

We Jazzin alkuvuosi vaikuttaa myös vahvalta. Odotetuin levy lienee uusi Ilmiliekki Quartet, mutta myös Joona Toivanen Trio ja Koma Saxo ovat ennakkoon ajateltuna 2022 alkupuoliskon himoittuja herkkuja. Timo Lassyn Trio-levyn kanssa julkaisut lisä-single on nyt myös digitaalisesti kuultavissa, tässä näytteenä Mountain Man Exit -biisin vahvaa drivea.

Ulkomaiset uutuudet

 • Immanuel Wilkins – Lighthouse
 • Ethan Iverson – For Ellen Raskin
 • Kit Downes, Petter Eldh, James Maddren – Sister, Sister
 • Binker & Moses + Max Luthert – Accelerometer Overdose
 • Melissa Aldana – Falling
 • Tony Malaby’s Sabino – Scratch the Horse

Eniten odottamani tammikuun julkaisu oli saksofonisti Immanuel Wilkinsin uusi levy The 7th Hand joka julkaistiin eilen 28.1. Blue Note -labelilla. Wilkins tulossa kesällä myös Pori Jazzeille – uuden amerikkalaisen jazzsukupolven kiinnostavimpia nimiä.

Blue Noten helmikuun julkaisuihin kuuluu pianisti Ethan Iversonin uusi levy Every Note is True jossa triossa soittavat Larry Grenadier ja Jack DeJohnette. The Bad Plussasta tunnetuksi tullut Iverson joka kävi Koko Jazz Clubillakin viime vuonna Sibiksen opettajien kesäleirikonsertissa yhden kokoonpanon johtajana on näytteistä päätellen tehnyt varsin omaperäisen levyn.

Uusi tulokas Blue Notelle maaliskuussa on saksofonisti Melissa Aldana jonka yhtye nähtiin April Jazzeilla viime vuonna ja soittaapa Aldana myös Savoy JAZZFestille tulevassa ARTEMIksessa. 12 Stars lupailee ensinäytteen Falling -perusteella mainiota tämän päivän New Yorkin soundia – samaa henkeä tuntuu olevan siis luvassa kuin Wilkinsin uudella levyllä.

Kit DownesinPetter Eldhin ja James Maddrenin trio tunnettiin ennen Enemynä ja tällä nimellä se on buukattu 15.3. Helsingin ja 16.3. Tampereen G Livelabeihin. Tuleva ECM levy kantaa kuitenkin kolmen jäsenen nimiä erikseen.

Binker & Moses palaa kehiin muutaman vuoden tauon jälkeen, nyt elektronisin maustein joita tuo mukaan Max Luthert. Vinyyliniiloille vinkattakoon että helmikuun lopulla julkaistavan Feeding the Machinen rajoitettua painosta jota saa vain levy-yhtiöltä suoraan ja Bandcampista on vielä saatavilla, mutta vähiin alkaa jo käydä – toimitus onnistuu kätevästi näemmä EU:n sisältä Saksasta.

Tammikuun jo julkaistuista levyistä huomionarvoinen on saksofonisti Tony Malabyn Sabino -kokoonpanon The Cave of Winds. Free energiaa! Kitarassa Ben Monder, bassossa Michael Formanek ja rummuissa Tom Rainey.