Jazzpossun Flow 2015

Timo Lassy Band Flow'ssa 2013
Timo Lassy Band Flow’ssa 2013

Jazzin ja improvisoidun musiikin ystäville Flow tarjoaa tänäkin vuonna oivan kattauksen. Tarjolla ovat vuoden kovimmat kotimaiset nimet ja mielenkiintoista kokeellisempaa musiikkia meiltä ja muualta.

Ihan noin yleisenä vinkkinä mainittakoon heti alkuun, että jos illalla väen paljous ja pitkät virvokejonot ahdistavat niin ainakin viime vuonna The Other Soundissa oli mukavan väljää, hyvät mahdollisuudet löytää istumapaikkoja ja käytännössä ei ollenkaan jonoja juomatiskillä, joten kokeelliseen musiikkiin tutustumisessa on hyvät lisäedut.

Tässä Jazzpossun kolmipäiväinen game plan:

Perjantai

18:00 – Bright Balloon 360° Stage – Verneri Pohjola Quartet

Tähän mennessä kotimaisen jazzin ykkösjulkaisu lienee Verneri Pohjola Quartetin erinomainen Bullhorn joka on herättänyt paljon kansainvälistä kiinnostusta. Bändi on myös ollut kova livenä niin Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä kuin Pori Jazzin Lokkilavallakin, joten hyvää lienee nytkin tulossa.

Spessujuttuna keikalla toteutetaan myös crowdfilming-musavideon kuvaus – yleisöä kehotetaan kuvaamaan yhdestä kappaleesta video ja Vernerille linkin jakaneiden materiaalista koostetaan biisin mittainen video – kolmelle onnekkaalle luvassa myös levypalkintoja. Ole siis osa tulevaisuuden historiaa ja ilmesty keikalle.

18:30 – The Other Sound – Olavi Louhivuori

Harmillisesti osittain päällekäin alkuperäiseen ohjelmistoon on sijoitettu rumpali Olavi Louhivuoren sooloprojektin (tosin livenä lienee apumieskin lavalla) setti. Viime vuonna Existence levy nousi kalkkiviivoilla Jazzpossun top 5 kotimaisiin julkaisuihin ja livenä We Jazz -festareilla esitys oli väkevä.

Ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen setti – etenkin jos elektronisen musiikin ja luovan livesoiton rajapinta kiinnostaa.

Lauantai

16:00 – The Other Sound – defunensemble

Elektroakustista musiikkia soittava defunensemble tulee enemmänkin klasaripuolelta, mutta bändin ennakkoluuloton musiikki vedonnee moniin avant-garde jazzin kuuntelijoihin – läheinen vertailukohta voisi olla Sid Hillen klassisen musiikin äänimaailmaa ja jazzin improvisaatiohenkeä yhdistelevä Contemporary Collective.

17:30 – The Other Sound – Hockey Night

Free jazz -kokoonpano Hockey Night on pari vuotta sitten julkaissut jo levynkin Neutral Zone Trap, mutta on Jazzpossulle etukäteen suhtellisen tuntematon. Sen neljän hengen alivoimakentällisesti löytyy kuitenkin tuttuja nimiä free jazz -skenestä – Taco Bellsistä ja Mohelista tuttu saksofonisti Sami Pekkola ja Mohel-rumpali Jaakko Tolvi.

Sunnuntai

18:00 – Bright Balloon 360° Stage – Timo Lassy Band with Guests

Verneri Pohjolan Bullhornin kovin kilpailija vuoden tähän asti kovimman jazzlevyn tittelistä on Timo Lassyn Love Bullet. Ainakin heinäkuussa Pori Jazzeilla Lassy bändeineen vakuutti – materiaali oli levytyksistä kypsynyt entisestään, joten huippuluokan tyylikästä jazztunnelmaa – hyvän mielen groovea ja sydämellisiä balladeja – on luvassa Balloon Stagen alkuillasta sunnuntaina.

19:20 – The Other Sound – Dog Life

Dog Life edustaa tiukkaa ruotsalaista free jazz -rytinää. Trio on Jazzpossulle uusi tuttavuus, mutta saksofonisti Anna Högberg ja basisti Finn Loxbo ovat tuttuja ruotsalaisten free/avant-garde huippujen tähdittämästä FIRE Orchestrasta.

22:30 – The Other Sound – The Mystic Revelation of Teppo Repo

Other Sound -kattauksen päättää sunnuntai-iltana The Mystic Revelation of Teppo Repo jossa yhdistyy perinteiset suomalaiset paimenlaulut analogidigitaali estetiikkaan ja luovaan musisointiin.

Kotimaisen jazzin seuraajat tuntevat ennestään basisti Eero Tikkasen mm. Moposta ja Auteur Jazzista ja saksofonisti Otto Eskelisen mm. New Garden Orchestrasta ja Astro Can Caravanista. Näin kokoonpanon duona Sibelius Akatemian Kansanmusiikki- ja Jazz-aineryhmien juhlakonsertissa, mutta nykyiseen kokoonpanoon kuuluu myös sähkörummuissa Helmi Levyt hahmo Arwi Lind.

Avainsanat: ,