jaZZanti x Vapaat äänet: Aki Rissanen // Dominique Pifarély // Claude Tchamitchian

rispiftch

 

Helsinki Jazz ry:n jaZZanti -sarja ja Charles Gilin suomalaisia ja ranskalaisia muusikoita esittelevä Vapaat äänet -kiertuesarja paiskasivat eilen kättä Laulumiesten juhlasalissa kamarijazzin merkeissä kun lavalle nousivat ensin vuorotellen sooloina ja sitten yhdessä pianisti Aki Rissanen ja ranskalaiset viulisti Dominique Pifarély ja basisti Claude Tchamitchian kokonaisuutena noin kaksi tuntia kestäneessä konsertissa.

Alkuun Rissanen antoi maistiaisia ensi kuussa julkaistavalta Sturm -levyltä. Akustinen piano kohtasi modernin teknologian ja tabletin ohjaamana pianon kannen alle sijoitetuista kaiuttimista paikoin aiemmin kuullut äänet toistuivat valtavana massana vyöryen sitten taas vaieten ja antaen Rissasen soiton puhua pelkistettyä kieltään. Vahva dynaaminen setti jossa akustisen ja koneellisesti toistetun kohtaminen toimi hienosti.

Toisena taiteilijana esiintyi viulisti Pifarély jolta on viime kuussa ilmestynyt ECM:llä uusi soololevy Time Before and Time After. Pifarélyn soitossa yhdistyivät kamarimusiikin henki, pelimannimaisuus, hillityn minimalismin vaikutteet ja luova soittimen käsittely hienostuneella tavalla.

Illan kolmas soittaja oli basisti Tchamitchian joka on vieraillut Suomessa aiemminkin mm. Andy Emlerin triossa. Tchamitchian osoittautui aivan hurjaksi solistiksi joka taikoi bassosta eri soittotekniikoin monenlaista ääntä niin jousella kuin ilmankin. Huikea näyte monipuolisesta instrumentinhallinnasta!

Soolojen jälkeen Pifarély ja Tchamitchian soittivat muutaman lyhyemmän duo-kappaleen jossa yhteispeli ja vuoropuhelu nousivat pääosaan. Lopuksi Rissanenkin liittyi joukkoon ja tuloksena oli elävänä sykkivää puhdasta soittamisen iloa.

  • Aki Rissanen, piano
  • Dominique Pifarély, viulu
  • Claude Tchamitchian, basso

Pifarélyn Suomen kiertue jatkuu vielä 13 konsertin ajan, näistä kahdella ensimmäisellä mukana myös Tchamitchian ja yhdellä Rissanen.