jaZZanti & Vapaat äänet: David Chevallier Trio & Tomi Nikku

Helsinki Jazz ry:n jaZZanti-konserttisarja on kärsinyt huomattavasti koronarajoituksista. Tämän vuoden uuteen konserttipaikkaan – Hakasalmen huvilalle – ei ole päästy vielä kertaakaan ja eilinen syyskauden avaus jossa ranskalaiskitaristi David Chevallier’n trion Vapaat äänet-kiertue esiintyi trumpetisti Tomi Nikun kanssa oli vuoden ensimmäinen toteutunut keikka.

Tässä kontekstissa jaZZannin intiimien konserttien ystäville tuli varmasti positiivisena yllätyksenä Sakari Puhakan ilmoitus, että syksyn jaZZanti-konsertteja järjestetään suunnitellussa aikataulussa voimassaolevien rajoitusten puitteissa, jotta soittajat saavat mahdollisuuden esiintyä. Todella intiimejä elämyksiä on siis tulossa.

Charles Gilin Vapaat äänet on korona-ajasta huolimatta onnistunut tuottamaan viimeisen vuoden aikana useampia kansainvälisiä kiertueita. Chevallier’n trion esiintyminen Helsingissä oli kymmenen konsertin Suomen sarjan seitsemäs ja matka jatkuu elokuun aikana vielä Viroon ja Latviaankin. Kolmella näistä keikoista – jaZZanti siis mukaanlukien – trioa vahvisti trumpetisti Nikku.

Konsertti alkoi lähes hypnoottisissa tunnelmissa Chevallier’n ja basisti Sébastien Boisseaun luodessa rytmikkään maton joka täytti Hakasalmen huvilan toisen kerroksen korkean huoneen. Ainakin samassa huoneessa kvartetin kanssa – jonkun verran yleisöä oli levitetty myös naapurihuoneeseen – kaikuva tila tuotti elämyksen jossa kuulija tunsi olevansa täysin musiikin sisällä.

Chevallier’n soitossa oli hieman Bill Frisellin kaltaista äänimaalailua ja efektien käyttöä, mutta enemmänkin jännitteistä harmonian luontia joka piti musiikin jatkuvassa jopa paikoin levottomassa liikkeessä. Tämä ympäristö sopi Nikulle joka pääsi soittamaan varsin samankaltaisesti kuin Alder Egon riveissä.

Reilun tunnin konsertin encorena saatiin hieman vaihtelua varsin moderniin henkeen barokkisäveltäjä Henry Purcellin Music for a while -sävellykseen perustuneella A while morella. Hakasalmen huvilalla koettiin runsas ja mielenkiintoinen setti kiehtovaa musiikkia.

  • David Chevallier – kitarat
  • Sébastien Boisseau – basso
  • Christophe Lavergne – rummut

David Chevallier Trion Vapaat äänet-kiertue jatkuu vielä Suomessa seuraavasti:

  • Tue 17/08 Savonlinna, Kulttuurikellari / Olavin Jazz
  • Wed 18/08 Joensuu, Pakkahuone /Jazzkerho 76
  • Fri 20/08 Turku, Turun konservatorio ja musiikkiopisto (mukana Tomi Nikku)

Tietoa tulevista Helsinki jazz ry:n jaZZanti-konserteista ja lippujen ennakkomyynti löytyy yhdistyksen sivuilta – ennakkoliput myös Digeliuksesta!

David Chevallier trio ja Tomi Nikku Hakasalmen huvilalla jaZZanti-sarjassa Vapaat äänet -kiertueella 16.8.2021