jaZZanti: Quatuor Machaut Laulumiehissä Vapaat äänet -keikalla

Ranskalainen saksofonikvartetti Quatuor Machaut saapui tiistaina Vapaat äänet -kiertueella Helsinkiin Laulumiesten juhlasaliin osaksi tämän syksyn Helsinki Jazz ry:n jaZZanti -sarjaa. Laulumiesten salissa pöydät oli järjestetty poikkeuksellisesti u:n muoton jättäen keskelle hieman avaramman tilan bändin pyynnöstä ja kun neljän saksofonistin kvartetti aloitti settinsä niin syykin paljastui – tilankäytöllä oli nimittäin musiikissa suuri osa; ensimmäisen kappaleen aloituksessa tenorisaksofonisti, ryhmän taiteellinen johtaja Simon Couratier ja baritonisaksofoni Simon Couratier nimittäin esiintyivät yhteisön keskellä, mutta alttosaksofoneja soittaneet Francis Lecointe ja Gabriel Lemaire aloittivat yleisön selän takana tuoden harmoniaan tilallisen ulottuvuuden joka toimi vahvasti.

Kvartetin musiikki oli sekoitus abstraktia ja konkreettisempaa, modernia ja keskiaikaista – sen pohjana toimi Guillaume de Machaut’n Notre Damen messu 1300-luvulta jonka aikansa polyfoniset sävyt tulivat tehokkaasti paikoin esiin tehden musiikista jännittävästi jaksotettua ja jatkuvasti mielenkiintoista.

Poikkeuksellinen tilan käyttö jatkui setin edetessä – toisen sävellyksen aikana esimerkiksi kaksi puhaltajista soitti aulassa suljetun oven takana. Tämä olisi voinut vaikuttaa turhalta erikoisuudentavoittelulta, mutta tämä kokoonpano saivat sen toimimaan hienosti – jopa niin hienosti että suunnitelmaan kuulumattomat äänet kuten pullojen avaaminen tiskin takana tai myöhässä sisään tulevien yleisön jäsenten saapumisen äänetkin tuntuivat täydentävän musiikkia John Cage -hengessä.

Erityisen vahvasti toimi konsertin loppupuolen huippuhetki jossa eri puolilta yleisöä free jazzin tarmolla tuutanneet saksofonistit loivat yleisön huumavalla tavalla kokonaisvaltaisesti ympäröineen tunnelman – koettiin poikkeuksellisen hienoja hetkiä.

  • Quentin Biardeau – tenorisaksofoni
  • Simon Couratier – baritonisaksofoni
  • Francis Lecointe – altto- ja baritonisaksofoni
  • Gabriel Lemaire – altto- ja baritonisaksofoni

Quatuor Machaut Laulumiehissä jaZZanti-sarjassa Vapaat äänet -kiertueella 25.9.2018

Quatuor Machaut Vapaat äänet -kiertueella Suomessa 23. – 29.9.2018

  • Su 23.9. klo 16 Mänttä, Serlachius taidemuseo-Gösta, Kivijärvisali
  • Ti 25.9. klo 19 Ravintola Laulumiehet / jaZZanti
  • Ke 26.9. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto
  • To 27.9. klo 19 Pori, Satakunnan museo / Validi Karkia -klubi
  • Pe 28.9. klo 20 Oulun Tuomiokirkko / Uuden Musiikin Lokakuu
  • La 29.9. klo 17 Joensuu, Taidekeskus Ahjo / järj. Jazzkerho 76 -Joensuu ry