Jaska Lukkarinen Trio – Origami

Rumpali Jaska Lukkarisen näkyvimpiä pestejä viime vuosina ovat olleet Valtteri Laurell Pöyhösen sävellyksiä soittaneet Dalindèo ja Ricky-Tick Big Band. Lukkarisen omista kokoonpanoista pisimmän tien on kulkenut jo yli kymmenen vuotta toiminut Jaska Lukkarinen Trio. Nämä kaksi puolta kohtaavat trion We Jazz 2015 -tapahtumassa livenä äänitetyllä kolmannella levyllä Origami jossa trio esittää Laurell Pöyhösen sävellyksiä – kaksi alunperin Dalindèon ja kaksi Ricky-Tick Big Bandin levyttämää ja yhden uuden triolle tehdyn biisin.

Levyn keskeistä antia on, että tulkinnat ovat täysin tunnistettavia, mutta kuitenkin aivan uudella tavalla avautuvia. Laurell Pöyhönen ei omissa projekteissaan kaihda genre-hyppelyä ja näidenkin kappaleiden alkuperäisissä levytyksissä on soundtrack-tunnelmaa ja hieman teatraalisuuttakin, mutta Lukkarisen trio – saksofonissa Jussi Kannaste ja bassossa Antti Lötjönen – osoittaa että sävellykset toimivat myös Sonny Rollins-maisina avarina ”konstailemattomina” jazztulkintoina.

Levy tuntuu yhtä aikaa lyhyeltä ja pitkältä – neljäraitainen LP versio kestää vain puolisen tuntia, mutta pitkät livevedot vaativat kuulijalta keskittymistä jotta soolojen ideoinnissa pysyy mukana. Lähes 11 minuuttinen avausraita Flow On tuo alkuperäisen sulavasti virtaavat tahtilajinvaihdokset terävämmin pintaan, Lukkarinen ja Lötjönen haastavat kuulijan selvittämään rytmiikan salat. Muutenkin Lukkarisen rumputyöskentely on triossa kärkkäämpää.

Saksofonisti Kannasteen hyviin puoliin kuuluu se, että tähtäin sooloissa on aina korkealla. Kannaste ei sorru fonisoolojen kliseisiin vaan yrittää aina kehitellä hienompaa melodista kudosta. Koska asioita ei vedetä varman päälle niin aina käteen ei jää toimivaa kokonaisuutta, mutta keskittyneemmälle kuulijalle on aina tarjolla pureksittavaa.

Erityisesti Dalindèon ja Ricky-Tick Big Bandin musiikkia tunteville levy on oiva tutkimusmatka saksofonitrion mahdollisuuksiin. Tässä on todistusaineistoa niin Laurell Pöyhösen sävellysten voimasta että trion tulkintakyvyistä.

We Jazzin julkaisemaa uutta levyä saa ostaa We Jazzin Bandcampista LP:nä ja digitaalisena , LP on yhden raidan lyhyempi, mutta mukana tulee digiversion latauskuponki, sekä kuunnella Spotifysta.

  • Jaska Lukkarinen – rummut
  • Jussi Kannaste – tenorisaksofoni
  • Antti Lötjönen – basso