JAF Trio – JAF Trio

Suomalais-tanskalainen JAF Trio jonka muodostavat basisti Joonas Tuuri, saksofonisti Adele Sauros ja rumpali Frederik Emil Bülow tuo heti uuden We Jazzin julkaiseman levynsä alkutahdeista alkaen vahvasti mieleen Teppo Mäkysen Emma-palkitun 3TM yhtyeen. Vertaus ei tietenkään ole tälle nuorelle kokoonpanolle reilu, etenkin kun 3TM yhtyeen määrittelevä ominaisuus – elektroniikan käyttö ei tällä levyllä esiinny, se on kuitenkin ensivaikutelma josta on levyn mittaan vaikea päästä eroon, sen verran samanlainen modernin vähäeleinen tunnelma saksofonitrion soitossa on.

Levyn avaa rytmisesti jännittävä Ninth row on the Fifth Floor jonka vaihteleva rytmiikka kuljettaa kappaletta joutuisasti kontrastia nopean ja hitaan välillä. Se kuten neljä muutakin levyn seitsemästä raidasta on Bülowin sävellyksiä. Rumpali-säveltäjän kädenjälki kuuluu myös varmasti kakkosraita Masterpiecella jonka ydin on nopea, vähän balkanilaisittainkin keinuva yhdeksän jakoinen rytmi johon kontrastina melodia on hillityn rauhalliseen. Tällä raidalla kuullaan myös Tuurilta hieno soolo – Tuuri vakuuttaa levyllä muutamaankin otteeseen itsevarmana solistina. Hauskasti ja yllättäen Masterpiece päättyy Pharaoh Sanders-maiseen spiritual jazz vellomiseen – hieno hetki.

Kolmas biisi Something New jatkaa hieman samoin ottein – ei tule turvallista 4/4 tahtilajia nytkään – mutta huomio kiinnittyy nyt enemmän Sauroksen omaperäiseen saksofoninsoittoon jonka soundi on lähes lintumaista kaakatusta. Nostalgia päättää LP-version A-puolen samoin askelmerkein – jälleen kontrastina rytmistä vaihtelua ja tahtilajin muutoksia ja turvallisemman tuntuista yksinkertaista melodiikka.

B-puolen alkuun saadaan muiden trion jäsenten sävellyksiä – ensin Sauroksen keinuvarytminen Dark Sparkle ja sitten Tuurin balladi Shades of Tomorrow josta meinaa jo puhti loppua kesken. Lopetusraita Det Er Dig palaa jo tutun konseptin äärelle, elävää rytmiikaa joka kätkeytyy hillityn ja rauhallisemman melodian taakse.

Bändiksi jolla on näinkin selkeä ja johdonmukainen konsepti, JAF Trio jää kuitenkin hieman persoonattoman oloiseksi. Tavallaan polveilevasta rytmiikasta tehdään liiankin helposti sulavaa ja johdonmukaisen oloista, voimakkaampia irtiottoja ja vahvempaa jännitettä ja räväkkyyttä jää kaipaamaan.

Uutta levyä voi ostaa LP, CD ja digimuodoissa We Jazzin Bandcampista. Bändi on kuultavissa livenä  julkkarikeikalla Vallilan Konepaja Biergartenissa lauantaina 18.7.

  • Adele Sauros – saksofoni
  • Joonas Tuuri – basso
  • Frederik Emil Bülow – rummut