Iiro Rantala – My Finnish Calendar

Pianisti Iiro Rantala käänsi urallaan onnistuneesti uuden lehden siirtyessään saksalaiselle ACT -levymerkille vuosikymmenen alussa. Edesmenneille sankareille omistettu Lost Heroes -levy on vuosien saattossa osoittautunut mestariteokseksi joka on jäänyt odottamaan vertaistansa seuraajaa vaikka ACT-yhteistyön tuloksena sen jälkeen on uusia levyjä tasaisesti tullutkin. Livelevyt ja kertaluontoiset kohtaamiset sinänsä mielenkiintoisten muusikoiden kanssa ovat jättäneet kaipaamaan lisää vahvakonseptisia, uusista sävellyksistä koostuvia merkkipaaluja ja tähän saumaan osuu suomalaista sielunmaisemaa kahdentoista kuukauden tunnelmien kautta peilaava My Finnish Calendar.

Ilahduttavasti tämä allakka myös täyttää lupauksia. Rantalan humoristiset kansitekstit tarjoavat hauskan tarinan suomalaisten vuoden mittaan vaihtelevista mielialoista ja musiikki myötäilee kuvauksia – johdonmukaista eikä onneksi liian itsestäänselvää, ehkä harvemman kalenterissa positiivisimmat kuvaukset saisivat  helmi- ja syyskuu kuten Rantalalla.

Soitannollisesti musiikki on tuttua tämän vuosikymmenen Rantalaa, melodista ja paikoin heittäytyvänkin tunteellista. Jazzin ystävän korvaan varsin sovinnaista – eikö tältä meitä Thelonious Monk pelastanutkaan – mutta Rantalalle tyyli kyllä sopii. Pientä maustetta pianon ääneen tuovat joillain raidoilla kevyt preparointi ja rytmiikaa vahvistavat Mikko Renforsin ilmeisesti erikseen äänitetyt hienovaraiset taustaraidat.

Levy on kokonaisuutena varsin onnistunut konseptilevy jossa toimii niin musiikki kuin oheismateriaalikin ja Rantalan oma ääni pianistina kuuluu vahvasti. Näillä eväillä se pitää lupauksensa ja kiilaa Rantalan uran parhaimpien levyjen joukkoon.

Levy ilmestyy perjantaina 30.8. Sitä voi tilata Naxokselta: CD tai LP.

  • Iiro Rantala – piano
  • Mikko Renfors – taustaraidat