Hannu Salama & Hepa Halme – Lähtöpassi tulevaan

Kirjailija Hannu Salama (84) ja puhaltaja Hepa Halme ovat tehneet uuden kirjallisen äänilevyn Lähtöpassi tulevaan. Monin tavoin se jatkaa viisi vuotta aiemmin ilmestyneen Auringonnousun talosta helvetin kuuseen –levyn jalanjäljissä, mutta konseptissa on myös keskeisiä muutoksiakin.

Suomalaisen modernin kirjallisuuden merkkimiehen luenta ja teksti on vieläkin väkevää – äänenpainoissa on pirullista piikittelyä ja kokeneen näkijän viisautta. Musiikkipuolella tätä tukee oivasti Vapaat radikaalit -kokoonpano jossa rytmipuoli hoituu pitkälti Arttu Tolosen rumpukoneella. Pehmeämmät konerytmit jättävät Salaman äänelle enemmän tilaa – joskus koneilla saa inhimillisempääkin.

Musiikillinen melodista ulottuvuutta tarjoilevat Halmeen ohella trumpetisti Matti Riikonen, kitaristi Esa Onttonen ja jouhikonsoittaja Pekko Käppi. Musiikki on hengeltään hypnoottista ja shamanistista jamittelua joka konerytmiikan tavoin jättää ihmisen äänelle riittävästi tilaa.

Lopputulos on levy jonka seuraan mielellään uppoaa. Niinkin syvälle ettei Salaman tekstien kokonaisuutta tule edes miettineeksi, tärkeämmältä tuntuu rytmin virta ja lausunnan poljento josta välillä tajuntaan painuvat yksittäiset sanat tai säkeet. Tuntuu, että tätä levyä voisi kuunnella vaikka kuinka pitkään. Oheismateriaalissa Salama kertoo, että monet tekstit ovat syntyneet tekniikalla jossa esimerkiksi sanomalehdestä on poimittu 12-20 sanaa ja mahdollisimman paljon vain niitä toistamalla tuottamalla kokonaisuus jossa on järjellinen sisältö. Teksteihin jää tulkinnanvaraa, se houkuttelee kuuntelemaan uudestaan – jospa tällä kerralla huomaisin jonkun uuden kulman tai viittauksen.

Pitkään suomalaisten jazzia julkaisevien levy-yhtiöiden eliittiin kuulunut Petri Haussilan TUM Records ei ole viime vuosina kovin monia levyjä julkaissut. Olikin ilo pitkästä aikaa saada käsiinsä jälleen yksi erinomaisesti tuotettu kokonaisuus, TUMin CD-julkaisujen lisämateriaali hakee maailmanlaajuisesti vertaistaan.

Uutta levyä myyvät mm. Digelius ja Levykauppa Äx.

  • Hannu Salama – tekstit ja lausunta
  • Hepa Halme  – tenorisaksofoni, huilu, bassohuilu, lyömäsoittimet
  • Matti Riikonen  – trumpetti, flyygelitorvi
  • Esa Onttonen  – kitara, bassokitara
  • Arttu Tolonen  – syntetisaattori, rumpukone, efektit
  • +Pekko Käppi  – jouhikko